Wykonanie
Witajcie
słonecznie,Wielu z Was pewnie zaczęło urlopy, wielu jest już po wakacyjnych wojażach, a inni jeszcze odliczają dni do pakowania walizek. My zaliczamy się do tej ostatniej grupy. Ostatnio jesteśmy strasznie zajęci codziennością i zawodowymi obowiązkami. Może dlatego tęskno nam za urlopem i odpoczynkiem w jakimś urokliwym miejscu.Dziś mamy dla Was propozycję sałatki, którą pałaszują nasi goście w każdych ilościach. Znika błyskawicznie ze stołu a my cieszymy się, że smakuje zarówno starszym jak i młodszym. Ta
sałatka kojarzy nam się z wakacjami ze względu na swoją kolorystykę. Dużo w niej „słońca”, gęsto od „zielonych soczystych liści”. Jej wykonanie zajmuje więcej niż 10 minut, ale naprawdę warto. Jest świetnym dodatkiem do
wędlin na imieninowym
stole. Sprawdza się też znakomicie jako dodatek do grillowanych
mięs. Jest też super samodzielną przekąską.Składniki na dużą miskę sałatki (na 8-10 osób):- 2
brokuły- ok. 0,5 kg
pieczarek- mała posiekana drobno
cebula- 5
jajek- puszka
kukurydzy- ok. 10 łyżek dobrego
ketchupu- ok. 200-250 g
majonezu- 1 łyżka
oleju rzepakowego-
sól i
pieprz do smakuWykonanie:Podzielony na różyczki
brokuł ugotujcie w lekko osolonej wodzie tak, aby jego łodyżki były ciut twardsze. Odcedźcie go solidnie i zostawcie do wystygnięcia. Jeśli Waszym zdaniem jakieś różyczki będą zbyt duże, to pokrójcie je dopiero po ugotowaniu na mniejsze, równe kawałki. Ugotujcie
jajka na twardo, a gdy ostygną pokrójcie w drobną kosteczkę i doprawcie w jakimś naczyniu
solą i
pieprzem –
potem będzie to niemożliwe. Posiekaną drobno
cebulę podsmażcie na łyżce
oleju. Gdy będzie gotowa dodajcie na patelnię pokrojone
pieczarki – najlepiej nie drobno (np. plasterki), żeby było coś czuć na zębach. ;) Gdy już będą prawie gotowe, to jeszcze na patelni doprawcie je
solą i
pieprzem, po czym zostawcie do wystygnięcia. Dobrze odsączcie
kukurydzę, żeby nie oddała
potem wody do sałatki. Gdy wszystko, co miało ostygnąć jest już chłodne, możecie zabierać się do układania sałatki. Każdego składnika powinno wystarczyć na 2 warstwy, więc każdy podzielcie sobie na dwie części. Na dnie miski lądują 2-3 łyżki
majonezu, a na nim
brokuł. Na różyczkach
brokułowych ląduje
kukurydza, a na niej 5 łyżek
ketchupu. Następnie układany pokrojone
jajka a na nich warstwę
pieczarek, którą smarujemy cienko
majonezem. I ponownie zaczynamy, czyli
brokuł,
kukurydza,
ketchup,
jajka,
pieczarki. Wierzch sałatki posmarujcie cienko
majonezem w miarę ładnie i gładko. My tym razem ozdobiliśmy ją brokułowymi różyczkami. Wyglądała wyśmienicie, a jeszcze lepiej smakowała. Polecamy o każdej
porze dnia i roku. Smakuje zawsze tak samo dobrze. :)Kolorowe pozdrowienia,Ania & Piotr