ßßß Cookit - przepis na Sałatka warstwowa z brokułem i pieczarkami

Sałatka warstwowa z brokułem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Witajcie słonecznie,
Wielu z Was pewnie zaczęło urlopy, wielu jest już po wakacyjnych wojażach, a inni jeszcze odliczają dni do pakowania walizek. My zaliczamy się do tej ostatniej grupy. Ostatnio jesteśmy strasznie zajęci codziennością i zawodowymi obowiązkami. Może dlatego tęskno nam za urlopem i odpoczynkiem w jakimś urokliwym miejscu.
Dziś mamy dla Was propozycję sałatki, którą pałaszują nasi goście w każdych ilościach. Znika błyskawicznie ze stołu a my cieszymy się, że smakuje zarówno starszym jak i młodszym. Ta sałatka kojarzy nam się z wakacjami ze względu na swoją kolorystykę. Dużo w niej „słońca”, gęsto od „zielonych soczystych liści”. Jej wykonanie zajmuje więcej niż 10 minut, ale naprawdę warto. Jest świetnym dodatkiem do wędlin na imieninowym stole. Sprawdza się też znakomicie jako dodatek do grillowanych mięs. Jest też super samodzielną przekąską.
Składniki na dużą miskę sałatki (na 8-10 osób):
- 2 brokuły
- ok. 0,5 kg pieczarek
- mała posiekana drobno cebula
- 5 jajek
- puszka kukurydzy
- ok. 10 łyżek dobrego ketchupu
- ok. 200-250 g majonezu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Podzielony na różyczki brokuł ugotujcie w lekko osolonej wodzie tak, aby jego łodyżki były ciut twardsze. Odcedźcie go solidnie i zostawcie do wystygnięcia. Jeśli Waszym zdaniem jakieś różyczki będą zbyt duże, to pokrójcie je dopiero po ugotowaniu na mniejsze, równe kawałki. Ugotujcie jajka na twardo, a gdy ostygną pokrójcie w drobną kosteczkę i doprawcie w jakimś naczyniu solą i pieprzempotem będzie to niemożliwe. Posiekaną drobno cebulę podsmażcie na łyżce oleju. Gdy będzie gotowa dodajcie na patelnię pokrojone pieczarki – najlepiej nie drobno (np. plasterki), żeby było coś czuć na zębach. ;) Gdy już będą prawie gotowe, to jeszcze na patelni doprawcie je solą i pieprzem, po czym zostawcie do wystygnięcia. Dobrze odsączcie kukurydzę, żeby nie oddała potem wody do sałatki. Gdy wszystko, co miało ostygnąć jest już chłodne, możecie zabierać się do układania sałatki. Każdego składnika powinno wystarczyć na 2 warstwy, więc każdy podzielcie sobie na dwie części. Na dnie miski lądują 2-3 łyżki majonezu, a na nim brokuł. Na różyczkach brokułowych ląduje kukurydza, a na niej 5 łyżek ketchupu. Następnie układany pokrojone jajka a na nich warstwę pieczarek, którą smarujemy cienko majonezem. I ponownie zaczynamy, czyli brokuł, kukurydza, ketchup, jajka, pieczarki. Wierzch sałatki posmarujcie cienko majonezem w miarę ładnie i gładko. My tym razem ozdobiliśmy ją brokułowymi różyczkami. Wyglądała wyśmienicie, a jeszcze lepiej smakowała. Polecamy o każdej porze dnia i roku. Smakuje zawsze tak samo dobrze. :)
Kolorowe pozdrowienia,
Ania & Piotr
Źródło:http://okiemidlonmi.blogspot.com/2014/07/saatka-warstwowa-z-brokuem-i-pieczarkami.html