Wykonanie
Składniki:1 kg
schabu w kawałkuokoło 200 g
pieczarek1/2
poramajeranek,
papryka ostra,
kmineksól,
pieprzolejsmalecPrzygotowanie:Przez całą długość
schabu nacinamy kieszeń, najlepiej
ostrym i długim nożem.
Mięso obficie nacieramy
solą,
pieprzem,
majerankiem i
papryką.
Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a
por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju i podsmażamy
pieczarki oraz
por. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Faszerujemy
mięso i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Obsmażamy
schab ze wszystkich stron na
smalcu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy
kminkiem, dodajemy
smalcu i podlewamy troszkę
wodą.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny, polewając
mięso co pewien czas sosem w którym się piecze.Smacznego!