Wykonanie
Nie masz pomysłu na pyszny bezmięsny obiad?Polecam moje pierogi z
białym serem i
borówkami amerykańskimi! :)Pyszności - obiecuję! :)

Potrzebujemy:2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki wrzątku1 łyżkę
olejuszczyptę
soli250 g
twarogu200 g
borówekcukier waniliowy1
żółtkoKrok po kroku:Przesiewamy
mąkę do miski. Dodajemy
sól,
olej i wlewamy małym strumieniem wrzątek. Wszystko mieszamy łyżką, a po chwili zagniatamy ręką na gładkie ciasto.Gotowe ciasto przykrywamy gorącym talerzem i odstawiamy na 15-20 minut.W tym czasie przygotowujemy farsz:
ser przekładamy do miski/garnka i rozgniatamy widelcem. Dodajemy
żółtko,
cukier i
borówki. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.Ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy koła.Na środek takiego koła układamy ok. 1 , 5 łyżeczki farszu i dokładnie sklejamy brzegi pieroga.Postępujemy tak do wykorzystania ciasta i farszu.Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną
wodę z dodatkiem
oleju. Gotujemy kilka minut - gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.Podajemy z
masełkiem,
cukrem i ewentualnie
jogurtem zmiksowanym z
borówkami.Smacznego! :-)


