ßßß
Potrzebujemy (składniki na sześć zgrabnych placków):1 dużą cukinię4 ząbki czosnku4 łyżki mąki3 łyżki gęstej śmietanysólpieprzgarść koperku2 łyżki majonezuolej do smażeniaKrok po kroku:Cukinię myjemy, obcinamy końcówki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na co najmniej 10 minut.Cukinię dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do niej mąkę, 2 łyżki śmietany, pieprz i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.W małym naczyniu mieszamy majonez z 1 łyżką śmietany i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Dokładnie mieszamy.Placuszki podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.Smacznego! :-)
