Wykonanie
Nadeszła nieunikniona,piękna, ale chłodna jesień...Na poprawę humoru (i na szybki obiad, kolację, przekąskę...) proponuję dzisiajplacki z
cukinii.Są po prostu przepyszne!Wypróbujcie sami! :-)
Potrzebujemy (składniki na sześć zgrabnych placków):1 dużą
cukinię4 ząbki
czosnku4 łyżki
mąki3 łyżki gęstej
śmietanysólpieprzgarść
koperku2 łyżki
majonezuolej do smażeniaKrok po kroku:
Cukinię myjemy, obcinamy końcówki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na co najmniej 10 minut.
Cukinię dokładnie odciskamy z
wody, dodajemy do niej
mąkę, 2 łyżki
śmietany,
pieprz i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy na nim placki przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.W małym naczyniu mieszamy
majonez z 1 łyżką
śmietany i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami
czosnku. Dokładnie mieszamy.Placuszki podajemy na ciepło z
sosem czosnkowym.Smacznego! :-)