ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Jako propozycję obiadową z udziałem szpinaku, chciałybyśmy zaproponować bardzo prosty przepis. Szpinak mieszamy z serkiem i przyprawy. Umieszczamy w nacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa, obsypujemy bułką tartą i gotowe. Można wrzucać do piekarnika i cieszyć się w międzyczasie świecącym za oknem słońcem i aromatycznym zapachem roznoszącym się po całym mieszkaniu. Po 30 minutach oczekiwania na talerz wykładamy pięknie zarumienione mięso z fantastycznym farszem.
Przepis zainspirowany wpisem z gazety GoodFod Polska nr 1.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten*
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 łyżki puszystego/kremowego białego serka
200g szpinaku
50g bułki tartej
2 łyżki oliwy
Starta skórka z cytryny
Sok z cytryny
Odrobina mielonej gałki muszkatołowej
Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
*Jeśli chcemy by potrawa nie zawierała glutenu to pomijamy w przepisie bułkę tartą.
Szpinak układamy na dużym durszlaku i przelewamy dwu, trzykrotnie ciepłą wodą, aż całkowicie zwiędnie. Odstawiamy do obcieknięcia. W miseczce umieszczamy serek, startą skórkę z cytryny, gałkę muszkatołowa oraz sól i pieprz. Szpinak dociskamy by odciekła z niego cała woda. Staramy się jej pozbyć jak najwięcej. Następnie kroimy na desce na mniejsze kawałki i dorzucamy do sera. Całość mieszamy. Piersi z kurczak myjemy i usuwamy błonki. Ostrym nożem nacinamy w każdej kieszonkę. Do środka nakładamy przygotowany farsz. Piersi układamy na blaszce do pieczenia, nacieramy 2 łyżkami oliwy. Następnie oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a na końcu posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 180 stopni na około 30 minut. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/05/piers-z-kurczaka-nadziewana-szpinakiem.html