Wykonanie
Jako propozycję obiadową z udziałem
szpinaku, chciałybyśmy zaproponować bardzo prosty przepis.
Szpinak mieszamy z
serkiem i
przyprawy. Umieszczamy w nacięciach w
piersi kurczaka, całość skrapiamy
oliwa, obsypujemy
bułką tartą i gotowe. Można wrzucać do piekarnika i cieszyć się w międzyczasie świecącym za oknem słońcem i aromatycznym zapachem roznoszącym się po całym mieszkaniu. Po 30 minutach oczekiwania na talerz wykładamy pięknie zarumienione
mięso z fantastycznym farszem.Przepis zainspirowany wpisem z gazety GoodFod Polska nr 1.


Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten*Ilość porcji: 4Składniki:4 pojedyncze
piersi z kurczaka4 łyżki puszystego/kremowego
białego serka200g
szpinaku50g
bułki tartej2 łyżki
oliwyStarta
skórka z cytrynySok z cytrynyOdrobina mielonej
gałki muszkatołowejŚwieżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól*Jeśli chcemy by potrawa nie zawierała glutenu to pomijamy w przepisie
bułkę tartą.
Szpinak układamy na dużym durszlaku i przelewamy dwu, trzykrotnie ciepłą
wodą, aż całkowicie zwiędnie. Odstawiamy do obcieknięcia. W miseczce umieszczamy
serek, startą
skórkę z cytryny,
gałkę muszkatołowa oraz
sól i
pieprz.
Szpinak dociskamy by odciekła z niego cała
woda. Staramy się jej pozbyć jak najwięcej. Następnie kroimy na desce na mniejsze kawałki i dorzucamy do
sera. Całość mieszamy.
Piersi z kurczak myjemy i usuwamy błonki.
Ostrym nożem nacinamy w każdej kieszonkę. Do środka nakładamy przygotowany farsz. Piersi układamy na blaszce do pieczenia, nacieramy 2 łyżkami
oliwy. Następnie oprószamy delikatnie
solą i
pieprzem, a na końcu posypujemy
bułką tartą. Pieczemy w temp 180 stopni na około 30 minut. Smacznego :)


