ßßß Cookit - przepis na Kruchy placek z jabłkami

Kruchy placek z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Pyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji ok. 12
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
125g margaryny Palma spółki Bielmar
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki musu jabłkowego
2 jabłka
łyżka cukru
Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dużą okrągłą formę. Na to wykładamy mus jabłkowy, a z wierzchu układamy przygotowane wcześniej krążki jabłek. Całość posypujemy delikatnie cukrem. Pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło np. z lodami waniliowymi.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/kruchy-placek-z-jabkami.html