Wykonanie
Wypieki z dodatkiem
maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam na stronie Kotlet.tv, jednak jest na tyle fajny, że ze spokojnym sumieniem dziele się nim z
Wami :) Dodatkową „wisienką na torcie” jest przepiękne wykończenie babeczki w postaci renifera Rudolfa (podpatrzone na printerest)

Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 16Składniki:2 szklanki
mąki pszennej
1 szklanka
mleka2/3 szklanki
cukru2/3 szklanki suchego
maku2 łyżeczki
proszku do pieczenia80g
oleju2
jajkaTrochę
skórki pomarańczowejWykończenie babeczek:12
precelków12
wiśni kandyzowanych24 draży w białej
czekoladzie½ kostki ciemnej
czekoladyKrem:500ml
śmietany kremówki 36%4 łyżki
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudruW misce umieszczamy suche składniki, czyli
mąkę,
cukier,
mak,
proszek do pieczenia i
skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z
mascarpone i
cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki.
Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz wisienki, jako nos.
Czekoladę delikatnie roztapiamy i przy pomocy wykałaczek robimy źrenice na oczkach. Gotowe. Smacznego!

Wymieszane suche składniki


Tworzenie Renifera Rudolfa


