ßßß Cookit - przepis na Babeczki makowe z reniferem Rudolfem

Babeczki makowe z reniferem Rudolfem

nazwa

Wykonanie

Wypieki z dodatkiem maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam na stronie Kotlet.tv, jednak jest na tyle fajny, że ze spokojnym sumieniem dziele się nim z Wami :) Dodatkową „wisienką na torcie” jest przepiękne wykończenie babeczki w postaci renifera Rudolfa (podpatrzone na printerest)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: 16
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g oleju
2 jajka
Trochę skórki pomarańczowej
Wykończenie babeczek:
12 precelków
12 wiśni kandyzowanych
24 draży w białej czekoladzie
½ kostki ciemnej czekolady
Krem:
500ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
W misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz wisienki, jako nos. Czekoladę delikatnie roztapiamy i przy pomocy wykałaczek robimy źrenice na oczkach. Gotowe. Smacznego!
Wymieszane suche składniki
Tworzenie Renifera Rudolfa
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/babeczki-makowe-z-reniferem-rudolfem.html