Wykonanie
Bardzo długo poszukiwałam w różnych sklepach czarnego
makaronu. Wprawdzie jest to zwykły
makaron zabarwiony wyciągiem z kałamarnicy lub mątwy, jednak jego kolor mnie urzeka. Ku mojej ogromnej radości podczas ostatnich zakupów (w końcu!) dostrzegłam go w lodówkach. Od razu zakupiłam paczkę i z nie skrywaną radością zaniosłam do domu. Przyrządziłam go w sosie
śmietanowym z
serem gorgonzola i dodatkiem
kurczaka. Wyszło naprawdę pysznie (i kolorowo:)).

Ilość porcji: 3Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:Opakowanie świeżego czarnego
makaronu (lub porcja na 3 osoby)2 pojedyncze
filety z kurczaka200 ml
śmietany 12%80g
sera gorgonzola2
cebule1 ząbek
czosnkuPęczek
natki pietruszkiOlej rzepakowy do smażenia
Przyprawy: świeżo mielony
pieprzMakaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy trochę
oleju rzepakowego.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty
czosnek oraz pokrojonego w kostkę
kurczaka. Całość smażymy na złoty kolor. Następnie zalewamy
śmietaną oraz dodajemy pokrojony
ser. W czasie, kiedy
ser rozpuszcza się na patelni
natkę pietruszki myjemy oraz siekamy. Dorzucamy na patelnię i doprawiamy świeżo mielonym
pieprzem.
Makaron wykładamy na talerz i zalewamy powstałym sosem. Smacznego.



