Wykonanie
Przy dwójce małych dzieci nie ma za dużo czasu na gotowanie, dlatego wciąż poszukuje pomysłów na szybki i prosty obiad. Dzisiejsza propozycja to właśnie takie danie. Mój ulubiony
makaron w delikatnym kremowym sosie
serowym z chrupiącym dodatkiem w postaci pestek
słonecznika. Naprawdę warto wypróbować ten przepis bo efekt jest zaskakująco przyjemny dla podniebienia :)

Ilość porcji: 3Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:300g różnych rodzajów
żółtego sera np. Gouda i Edam100g
boczkuSzklanka
śmietany 12%2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwyGarść pestek
słonecznika ( lub pestek dyni)Świeżo mielony
pieprzMakaron dla 3 osób
Makaron gotujemy al dente.
Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy
boczek. Podsmażamy go na złoty kolor. Dorzucamy dwa ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę. Kiedy się zarumienią dodajemy pokrojone w kostkę
sery. Mieszamy na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Dodajemy
śmietanę oraz doprawiamy obficie
pieprzem.
Słonecznik prażymy na osobnej patelni. Ugotowany
makaron dorzucamy na patelnie i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerz i posypujemy prażonym
słonecznikiem. Możemy ozdobić listkiem
bazylii. Smacznego.
