Wykonanie
Póki trwa sezon na
szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze
szparagami,
parówką drobiową i
mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy.

Składniki:Na ciasto:1 ½ szklanki
mąki
10g
drożdży3 łyżki
oliwySzczypta
soliNa sos:
KetchupOreganoBazyliaNa farsz:Kilka
szparagówDwie
parówkiKulka
mozzarelliListki
bazyliiDo miski wrzucamy
mąkę,
sól oraz dodajemy 3 łyżki
oliwy.
Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej
wody. Dolewamy do ciasta mieszając widelcem. Pamiętamy by
drożdże nie rozpuszczać w zbyt ciepłej wodzie. Kiedy składniki się połączą wysypujemy całość na blat i ugniatamy ciasto. Jednolite ciasto odkładamy do miski obsypanej
mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Przygotowujemy uproszczoną wersję sosu do pizzy. Mieszamy w miseczce
ketchup z odrobiną
oregano,
bazylii i
ostrą papryką.
Szparagi myjemy pod bieżącą
wodą i odłamujemy końcówki. Kroimy je na małe kawałki długości około 2-3 centymetrów.
Parówkę kroimy w kostkę.
Ser w plasterki.Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy na blat i wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy
szparagi. Rozsypujemy
parówkę oraz rozkładamy plastry
mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy na pizzę kilka listków
bazylii.
