Wykonanie
Mąka pełnoziarnista powstaje z przemiału całego ziarna, dzięki
czemu ma znacznie więcej błonnika, fosforu, żelaza i
białka niż
mąka tradycyjna. Ma również unikatowy ciekawy smak. Sprawdza się w domowej kuchni równie dobrze jak
mąką tradycyjna, dlatego coraz częściej po nią sięgamy. Dzisiaj sprawdzony przepis na ciasto do pizzy powstałe przy udziale właśnie tej
mąki. Polecamy spróbować bo naprawdę jest wyśmienite :)
Ilość porcji: Średniej wielkości pizza
Składniki:Na ciasto:2 szklanki
mąki pełnoziarnistej¾ szklanki ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży5 łyżek
oliwySzczypta
soliSos z tego przepisu (można zastąpić
ketchupem wymieszanym z
ziołami)Dodatki:
Pęczek
szparagów4
parówki drobiowe200-300g
żółtego seraKilaka listków
bazyliiDo miski wrzucamy
mąkę,
sól oraz dodajemy
oliwę.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do ciasta mieszając widelcem. Trzeba uważać by
woda na
drożdże nie była zbyt ciepła, bo wówczas zabijemy
drożdże. Kiedy składniki nieco się połączą wysypujemy
mąkę na blat i wyrabiamy ciasto. Pamiętamy, że ciasto do pizzy nie lubi długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie jednolite odkładamy je do miski obsypanej
mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy sos według przepisu podanego wyżej lub jego szybszą, uproszczoną wersję. Mieszamy w miseczce
ketchup z odrobiną
oregano,
bazylii i
ostrą papryką.
Szparagi myjemy pod bieżącą
wodą i odłamujemy końcówki.
Parówkę kroimy w kostkę, a
ser trzemy na tarce.Wyrośnięte ciasto na pizzę wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy
szparagi. Rozsypujemy
parówkę oraz
żółty ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15 minut. Po wyjęciu obsypujemy listkami
bazylii i zajadamy na ciepło. Smacznego!