ßßß Cookit - przepis na Pizza z mąki pełnoziarnistej ze szparagami

Pizza z mąki pełnoziarnistej ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Mąka pełnoziarnista powstaje z przemiału całego ziarna, dzięki czemu ma znacznie więcej błonnika, fosforu, żelaza i białka niż mąka tradycyjna. Ma również unikatowy ciekawy smak. Sprawdza się w domowej kuchni równie dobrze jak mąką tradycyjna, dlatego coraz częściej po nią sięgamy. Dzisiaj sprawdzony przepis na ciasto do pizzy powstałe przy udziale właśnie tej mąki. Polecamy spróbować bo naprawdę jest wyśmienite :)
Ilość porcji: Średniej wielkości pizza
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
¾ szklanki ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
5 łyżek oliwy
Szczypta soli
Sos z tego przepisu (można zastąpić ketchupem wymieszanym z ziołami)
Dodatki:
Pęczek szparagów
4 parówki drobiowe
200-300g żółtego sera
Kilaka listków bazylii
Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy oliwę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do ciasta mieszając widelcem. Trzeba uważać by woda na drożdże nie była zbyt ciepła, bo wówczas zabijemy drożdże. Kiedy składniki nieco się połączą wysypujemy mąkę na blat i wyrabiamy ciasto. Pamiętamy, że ciasto do pizzy nie lubi długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie jednolite odkładamy je do miski obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy sos według przepisu podanego wyżej lub jego szybszą, uproszczoną wersję. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Parówkę kroimy w kostkę, a ser trzemy na tarce.
Wyrośnięte ciasto na pizzę wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz żółty ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15 minut. Po wyjęciu obsypujemy listkami bazylii i zajadamy na ciepło. Smacznego!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/05/pizza-z-maki-penoziarnistej-ze.html