ßßß Cookit - przepis na CHRUŚCIKI

CHRUŚCIKI

nazwa

Wykonanie

Za kilka dni tłusty czwartek. Według nas jest to święto idealne. Pozwala bezkarnie spożywać dowolne ilości pączków i chrustów :) W związku z tym, że to cudowne święto się zbliża chcemy podzielić się przepisem na cudowne, delikatne chruściki. Z podanego przepisu wychodzi spora ilość więc jeśli nie jesteście ogromnymi łasuchami lub nie spodziewacie się gości to proponujemy użyć połowę składników :).
Czas przygotowania ok 1 , 5 h
Ilość : w zależności od wielkości chruścików, ok 2 pełnych misek
Składniki:
2 szklanki mąki
5 żółtek
7 łyżeczek śmietany 12 %
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 margaryna 250g
1 łyżka spirytusu/octu np. jabłkowego
olej
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki wykładamy na blat i wyrabiamy z nich jednolitą masę.
Przed rozpoczęciem ugniatania obsypujemy ręce mąką, unikniemy w ten sposób lepienia ciasta do ręki. Kiedy masa jest już gotowa dzielimy ją na mniejsze partie i wałkujemy (nie za cienko, bo chcemy by nasze chruściki ładnie urosły). Następnie kroimy ciasto na prostokąty, w środku każdego prostokąta nacinamy kreskę (jak na zdjęciu) i wywijamy ciasto przez środek.
Tak przygotowane chruściki partiami wkładamy do wcześniej nagrzanego oleju (olej wlewamy do małego garnka, tak by chruściki w nim pływały). Czekamy aż się zarumienią, obracamy na drugą stronę. Kiedy nabiorą złotego koloru, wykładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie wkładamy do miski, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/02/chrusciki_23.html