Wykonanie
Za kilka dni tłusty czwartek. Według nas jest to święto idealne. Pozwala bezkarnie spożywać dowolne ilości pączków i chrustów :) W związku z tym, że to cudowne święto się zbliża chcemy podzielić się przepisem na cudowne, delikatne chruściki. Z podanego przepisu wychodzi spora ilość więc jeśli nie jesteście ogromnymi łasuchami lub nie spodziewacie się gości to proponujemy użyć połowę składników :).

Czas przygotowania ok 1 , 5 hIlość : w zależności od wielkości chruścików, ok 2 pełnych misekSkładniki:

2 szklanki
mąki5
żółtek7 łyżeczek
śmietany 12 %1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru waniliowego1
margaryna 250g1 łyżka spirytusu/octu np.
jabłkowegoolejcukier puder do posypaniaWszystkie składniki wykładamy na blat i wyrabiamy z nich jednolitą masę.Przed rozpoczęciem ugniatania obsypujemy ręce
mąką, unikniemy w ten sposób lepienia ciasta do ręki. Kiedy masa jest już gotowa dzielimy ją na mniejsze partie i wałkujemy (nie za cienko, bo chcemy by nasze chruściki ładnie urosły). Następnie kroimy ciasto na prostokąty, w środku każdego prostokąta nacinamy kreskę (jak na zdjęciu) i wywijamy ciasto przez środek.Tak przygotowane chruściki partiami wkładamy do wcześniej nagrzanego
oleju (
olej wlewamy do małego garnka, tak by chruściki w nim pływały). Czekamy aż się zarumienią, obracamy na drugą stronę. Kiedy nabiorą złotego koloru, wykładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie wkładamy do miski, posypujemy
cukrem pudrem i zjadamy :)




