ßßß
Składniki:Na Ciasto:20 gr drożdży w 1/2 szklance wody,1 ½ szklanki mąki2 łyżki oliwysólSos:*5 łyżek ketchupuŁyżka oreganoŁyżeczka bazylii*można również przygotować sos według tego przepisuFarsz:
150g szpinaku mrożonego liściastego50g tartego żółtego sera¾ krążka sera camembertKawałek poraPrzyprawy: sól, pieprz, oreganoPrzygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki, wykładamy ciasto, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie, intensywnie mieszamy.Farsz: Szpinak rozmrażamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy w pożądany kształt i smarujemy sosem. Na to układamy szpinak. Por myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a potem w paseczki. Posypujemy pizzę. Camembert kroimy na kawałki i układamy na cieście. Posypujemy żółtym serem oraz oregano. Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika na 220 stopni.


