Wykonanie
Szpinak zazwyczaj kojarzy nam się z bezsmakową papką z czasów przedszkolnych. My jednak bardzo sobie cenimy walory smakowe
szpinaku o czym już niejednokrotnie można się było przekonać czytając naszego bloga. Dzisiaj kolejna potrawa z tymi zacnymi liśćmi, mianowicie pyszna, pachnąca i aromatyczna pizza.

Składniki:Na Ciasto:20 gr
drożdży w 1/2 szklance
wody,1 ½ szklanki
mąki2 łyżki
oliwysólSos:*5 łyżek
ketchupuŁyżka
oreganoŁyżeczka
bazylii*można również przygotować sos według tego przepisuFarsz:

150g
szpinaku mrożonego liściastego50g tartego
żółtego sera¾ krążka
sera camembertKawałek
poraPrzyprawy:
sól,
pieprz,
oreganoPrzygotowanie ciasta:
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije
drożdże. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy nieco
soli, łyżkę
oliwy i
wodę z
drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco
mąki, wykładamy ciasto, polewamy ręce
oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy
ketchup i dolewamy nieco
wody. Dodajemy
oregano i
bazylie, intensywnie mieszamy.Farsz:
Szpinak rozmrażamy oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Ciasto wałkujemy w pożądany kształt i smarujemy sosem. Na to układamy
szpinak.
Por myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a
potem w paseczki. Posypujemy pizzę.
Camembert kroimy na kawałki i układamy na cieście. Posypujemy
żółtym serem oraz
oregano. Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika na 220 stopni.



