Wykonanie
Zaczynamy sezon na
śliwki. Wobec tego zamiast placka
drożdżowego ze
śliwkami i kruszonką polecam tartę z kremem Pâtissière. Jest to krem, który zapieka się z całością.
Tarta smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy dobrze się ją schłodzi.
Tarta z zapiekanym kremem Pâtissière
Składniki na ciasto:~ 175g
mąki pszennej~ 130g
masła~ 35ml
mleka~ 1
żółtko~ łyżeczka
cukru pudru~ pół łyżeczki
soliWszystkie składniki zagnieść. Owinąć ciasto folia spożywcząi schłodzić w zamrażalce około 15 minut (w lodówce 30).Formę do tarty wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, po nakłuwać widelcem. Na ciasto włożyć papier do pieczenia i wysypać
fasolę,
groch,
kaszę w celu obciążenia . Podpiec"na ślepo" w temperaturze 200 °C około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniemi piec jeszcze przez 10-15 minut.~ 250ml
mleka~ pół łyżeczki
cynamonu~ 3
żółtka~ 50g
cukru~ 2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej~ 2 łyżeczki
masła~ 10 dużych
śliwek (przekrojonych na pół)
Mleko zagotować z
cynamonem, następnie przecedzić. Osobno ubić
żółtka z
cukrem i
mąką. Po uzyskaniu gładkiej masy dolać do niej powoli gorące
mleko, cały czas ubijając. Masę podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Po wystudzeniu dodać
masło i zmiksować.Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Na podpieczony zimny spód, nałożyć ostudzony krem, następnie
śliwki. Lekko docisnąć. Piec przez 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie trochę opada.Podawać schłodzone, oprószone
cukrem pudrem.About Paula