ßßß

TARTA Z MUSEM JABŁKOWYM.Składniki na blachę średnicy 20-21 cm:Ciasto:200g mąki pszennej100 g masłaopakowanie cukru wanilinowego1 łyżka cukru trzcinowego3 żółtkaMus:1/3 szklanki kaszy jaglanej250 g gotowego musu1 łyżeczka cynamonu1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka bułki tartejMąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier wanilinowy i cukier, mieszamy. Na koniec wrzucamy masło i żółtka. Rękoma ugniatamy ciasto, dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.W tym czasie gotujemy kaszę, do garnka wlewamy 2/3 szklanki wody. Kasza musi wchłonąć całą wodę i wtedy będzie ugotowana. Ugotowaną kaszę miksujemy blenderem i dodajemy do niej mus jabłkowy. Mieszamy, przyprawiamy cynamonem i cukrem.Ciasto (2/3) rozwałkowujemy, rozkładamy na wyłożoną papierem blachę, pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Wyciągamy z piekarnika, posypujemy bułką tartą i wykładamy przygotowany mus. Na wierzch układamy pocięte w paski ciasto (1/3). Pieczemy ponownie, w 180 stopniach, pół godziny, aż ciasto się zezłoci. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!