Wykonanie
Po głowie chodziła mi
tarta jabłkowa, a to wszystko przez słoik
musu jabłkowego, który od jakiegoś czasu stał w lodówce. W Holandii kupuje się sporo
musu jabłkowego, jest on dużo tańszy niż w Polsce. Stosuje się go jako dodatek np. do
kurczaka. Tak, Holendrzy jadają mus do
ziemniaków ;)Korzystałam z gotowego musu i bałam się, że będzie za mało gęsty. Wpadłam na pomysł dodania do
jabłek kaszy jaglanej. I to był strzał w dziesiątkę.


TARTA Z
MUSEM JABŁKOWYM.Składniki na blachę średnicy 20-21 cm:Ciasto:200g
mąki pszennej100 g
masłaopakowanie
cukru wanilinowego1 łyżka
cukru trzcinowego3
żółtkaMus:1/3 szklanki
kaszy jaglanej250 g gotowego musu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżka
bułki tartejMąkę przesiewamy do miski, dodajemy
cukier wanilinowy i
cukier, mieszamy. Na koniec wrzucamy
masło i
żółtka. Rękoma ugniatamy ciasto, dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.W tym czasie gotujemy
kaszę, do garnka wlewamy 2/3 szklanki
wody.
Kasza musi wchłonąć całą
wodę i wtedy będzie ugotowana. Ugotowaną
kaszę miksujemy blenderem i dodajemy do niej
mus jabłkowy. Mieszamy, przyprawiamy
cynamonem i
cukrem.Ciasto (2/3) rozwałkowujemy, rozkładamy na wyłożoną papierem blachę, pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Wyciągamy z piekarnika, posypujemy
bułką tartą i wykładamy przygotowany mus. Na wierzch układamy pocięte w paski ciasto (1/3). Pieczemy ponownie, w 180 stopniach, pół godziny, aż ciasto się zezłoci. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Smacznego!
