Wykonanie
Uwielbiam smak pieczonej
papryki, do tego pieczony
czosnek i mamy składniki na zupę, a gdyby dodać do tego jeszcze
marchewkę- sukces murowany. Zapach pieczonej
papryki i
czosnku to balsam dla mojego nosa, dlatego tak lubię przygotowywać tę zupę. Rozgrzewająca, lekko pikantna, idealna na jesień i szarość za oknem. Zobaczcie na te kolory, czyż nie zachęcają???? Mnie bardzo!


Składniki:3 średnie
marchewki3
papryki (ja dałam żółtą, zieloną i czerwoną)3 ząbki
czosnkuok. 650 ml
bulionu warzywnegosól,
pieprz,
paprykaoliwa z oliweknatka pietruszkipieczywo na grzanki
ser cheddaroreganoMarchewki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki,
papryki dzielimy na pół, oczyszczamy z nasion. Warzywa układamy na papierze do pieczenia, polewamy
oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Nie zapominamy o ząbkach
czosnku- ich nie obieramy z łupin. Pieczemy 30-45 minut. Po tym czasie
paprykę wkładamy do foliowego worka, by odparowały, wtedy łatwo odchodzi z nich skórka.
Czosnek naciskamy i to co dobre samo z łupiny wyskoczy. Warzywa wrzucamy do garnka, dolewamy
bulion i gotujemy 15 minut, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką. Całość miksujemy blenderem, do uzyskania kremu.Przed podaniem przygotowujemy grzanki,
pieczywo kroimy na kawałki, na nie układamy starty
cheddar i posypujemy
oregano. Podpiekamy chwilę w piekarniku, do roztopienia się
sera.Zupę polewamy
oliwą z oliwek, posypujemy
natką i podajemy z grzankami. Smacznego!