Wykonanie
Dynię w Holandii można kupić przez cały rok, jest to mała
dynia hokkaido. W sezonie można dostać inne gatunki, jeśli mamy dostęp do targów warzywnych. Robiąc zakupy natknęłam się na słodkie
ziemniaki, kupiłam jedną taką większą sztukę. Pierwszy pomysł na jaki wpadłam to zupa krem z tych warzyw, który zaprezentuję Wam dzisiaj. Drugi pomysł podsunęła mi Ania z Green Plums na
curry z dyni i
batatów, który zrealizuję prawdopodobnie jutro, więc możecie się niebawem spodziewać wpisu z tym daniem.Zupę krem z dyni umieszczałam już kiedyś na blogu, możecie ją znaleźć tutaj . Należę do grupy amatorów dyniowej przyrządzanej raczej na ostro- z
curry i
pieprzem cayenne. Tak też doprawiłam dzisiaj zupę, ale ma ona zupełnie inny smak, dzięki słodkim
ziemniakom.Składniki dla 2 osób:pół dyni hokkaidosłodki
ziemniak 300g
bulion warzywny/
wodacurrysól i
pieprzpieprz cayennełyżka
olejuDynię kroimy na kawałki, obieramy słodkie
ziemniaki, kroimy i podsmażamy na patelni. Wrzucamy
dynię i
ziemniaki do garnka, zalewamy
bulionem (tak by przykryła warzywa) i gotujemy do miękkości dyni i
ziemniaków. Blenderem miksujemy wszystko do konsystencji kremu. W razie potrzeby dolać
bulionu. Dodać
curry tyle, by nie zabiło ono smaku dyni oraz
pieprz cayenne (uważać, bardzo ostry). Teraz wystarczy już tylko doprawić zupę
solą i
pieprzem. Podawać na przykład z pokruszoną
fetą, można dodać
pietruszkę,
pestki dyni- do woli.Smacznego.Zupa bierze udział w dyniowej akcji: