Wykonanie
Sezon na
bób już się kończy, o ile się nie skończył- nie wiem, dawno nie odwiedziłam pobliskiego targu. Przypomniałam sobie na szczęście w ostatnim momencie o zdjęciach z
bobem, które wykonałam przy okazji przygotowywania duszonego
bobu z
kurkami. Dziś Wam przedstawiam to danie, może jeszcze zdążycie przygotować je w tym roku.Składniki dla 2 osób:200 g
bobu150 g
kurekkawałek
polędwiczkicebula (mała)ząbek
czosnku1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy4 łyżki
śmietany 18%1-2 gałązki
tymianku (świeżego)kilka gałązek
miętysól,
pieprzBób gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, obieramy z łupinek. Przekładamy do miski.
Kurki oczyszczamy, te większe kroimy, podsmażamy je na
maśle z
tymiankiem. Na koniec dodajemy
śmietanę i dusimy 2-3 minuty. Przyprawiamy
solą i
pieprzem i dodajemy do
bobu.Na
oliwie podsmażamy drobno posiekaną
cebulę oraz
czosnek, wrzucamy je do miski z
bobem i
kurkami. Na tej samej patelni smażymy pokrojone w plastry
polędwiczki, 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy wszystko co mamy w misce na patelnię i dusimy chwilę. Posypujemy wszystko posiekaną
miętą. Podajemy na przykład z
chlebem.