Wykonanie
Upał rządzi, temperatury sięgają 33 stopni Celsjusza w cieniu, co
daje w słońcu więcej jak 40 stopni. Jak żyć, kiedy jesteśmy jeszcze przed urlopem nad
wodą, gdzie upał nie byłby taki dokuczliwy? Jak przeżyć do wieczora, kiedy to
zrobi się ciut chłodniej? Trzeba wychładzać organizm, pijąc dużo
wody, zjadając lekkie posiłki, jak na przykład chłodnik. Dzisiaj propozycja na chłodnik
pomidorowy, z
bazylią i
śmietaną. Jak tylko skończę wpis, zaraz zapodam sobie miseczkę tego pysznego chłodnika!Składniki dla 2 osób:600 g
pomidorów2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegomała
cebulapół łyżeczki
ziół prowansalskichgarść świeżej
bazyliiząbek
czosnkusól,
pieprz100 ml
śmietany 30%łyżka
olejuPomidory musimy sparzyć, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, odczekujemy chwilę, aż skórka popęka, wtedy je obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki usuwając twardy środek. W garnku na łyżce
oleju smażymy pokrojoną
cebulę i
czosnek, po chwili dodajemy
pomidory i 300 ml
wody. Gotujemy wszystko 15-20 minut, dodajemy
koncentrat pomidorowy,
zioła prowansalskie oraz
bazylię. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Miksujemy i odstawiamy do schłodzenia. Gdy zupa będzie już chłodna, dodajemy
śmietanę, mieszamy i odstawiamy do lodówki.Smacznego!