Wykonanie
Kurki,
kurki,
kurki! Nadeszła
pora na te piękne i smaczne
grzyby, które to bardzo lubię. Na pierwszy rzut poszła jajecznica z
kurkami na kolację, a wczoraj coś bardziej wyrafinowanego, a mianowicie
bakłażany faszerowane
kurkami. Biegnijcie na targ po
kurki i
bakłażany bo warto! Ja kupiłam mniejsze
kurki, żeby je użyć w całości i nie kroić, możecie kupić większe jeśli chcecie.Składniki dla jednej osoby:1
bakłażan100 g
kurek1
filet z kurczakacebulaser cheddarszczypioreksól,
pieprzolejBakłażan myjemy, przekrawamy na pół, łyżką wybieramy miąższ ze środka tak, aby powstała łódka. Wybrany środek z
bakłażanu odkładamy na talerz i solimy, odstawiamy na moment. Solimy również pozostałe
łódki i pozostawiamy na czas przygotowywania farszu.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na
oleju, następnie dodajemy umyte
kurki. Podsmażamy kilka minut i odkładamy do miski. Na tej samej patelni, na odrobinie
oleju smażymy
kurczaka, którego wcześniej kroimy na małe kawałki.
Kurczaka też wkładamy do miski. Składniki farszu mieszamy ze sobą, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Bakłażan opłukujemy pod
wodą, środki kroimy drobno i także dodajemy do farszu. Farszem wypełniamy
bakłażanowe łódki, na wierzchu posypujemy
startym serem i układamy na blasze/ naczyniu żaroodpornym.Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy podczas pieczenia widzimy, że
bakłażan wysycha, podlewamy odrobiną
wody.Gotowe
bakłażany posypujemy pokrojonym
szczypiorkiem.Smacznego!