Wykonanie
Wiosna trochę ostatnio przypomina lato, wysokie temperatury, brak deszczu, w taką pogodę nie mam ochoty jeść nic ciężkiego. Świetnie się składa, bo warzyw na ryneczku do wyboru mnóstwo! Cały czas mamy sezon
szparagowy, postanowiłam zatrzymać trochę wiosny w słoikach, na czas który lepiej niech nie nadchodzi... Pierwszy raz marynuję
szparagi, mam nadzieję, że zimą okaże się, że warto było. Zrobiłam je na dwa sposoby, jeden z
jagodami goji, drugie z
papryczką jalapeno.Składniki:Pęczek
zielonych szparagów1,5 szklanki
octu jabłkowego/winnego2 szklanki
wody2 łyżeczki
soliłyżka
cukru1 łyżeczka
gorczycy1/4 łyżeczki ziaren
kolendry1/2 łyżeczki ziaren
zielonego pieprzu2 ząbki
czosnku (po jednym na słoik)2
liście laurowe (po jednym na słoik)kilkanaście
jagód goji (pierwszy słoik)2
papryczki jalapeno (drugi słoik)Myjemy słoiki, wycieramy do sucha.
Szparagom usuwamy zdrewniałe końcówki, dopasowujemy długość do wysokości słoików i następnie gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie 1 minutę. Wyciągamy z
wody, hartujemy i osuszamy ręcznikiem. Składniki zalewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do zagotowania.
Szparagi i dodatki umieszczamy w słoiku i zalewamy gorącym płynem. Zakręcamy słoiki, stawiamy na blasze i wkładamy do piekarnika (nagrzanego do 140 stopni) na 10 minut.Przechowujemy minimum tydzień, ale najlepiej jeść je nie wcześniej jak po
trzech miesiącach. U mnie poczekają do zimy!