ßßß
Składniki:300 g mąki poznańskiej2 żółtka2 jajka1 łyżka oliwy z oliwek1 szklanka puree z dyni4 łyżki startego ostrego sera(Oud Amsterdam)1 łyżka mielonych migdałówsól, pieprzłyżka masłatrochę świeżego tymianku i rozmarynuDynię kroimy na kawałki, usuwamy nasiona i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Oddzielamy miąższ od skóry i miksujemy go do uzyskania delikatnego puree.Z mąki, 2 żółtek i 2 białek oraz oliwy ugniatamy ciasto. Doprawiamy szczyptą soli, formujemy z niego kulę i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ostudzone puree z dyni przekładamy do miski, dodajemy starty ser oraz zmielone migdały. Całość solimy i doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy. Ciasto dokładnie wałkujemy na podsypanym mąką blacie, do uzyskania cienkiej warstwy. Do wykonania ravioli potrzebujemy dwa płaty ciasta, na jednym układamy farsz w niewielkich, równych odległościach od siebie (wykrawaczka pozwala na uzyskanie ravioli tych samych wielkości i kształtów), drugim przykrywamy farsz. Wcześniej należy posmarować ciasto białkiem by łatwo się skleiły obie jego warstwy. Miejsca "styku" przyciskamy i wycinamy radełkiem ravioli. Gotowe ravioli układamy na blacie posypanym mąką, wrzucamy je na zagotowaną, osoloną wodę. Gotujemy około 4 minuty, podajemy polane masłem z ziołami.
