ßßß

Składniki:2 szklanki mąki tortowej1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki kakao (opcjonalnie)1 szklanka cukru pudru25g masła1 jajko2 łyżki miodu2 łyżki przyprawy do pierników25g drożdży świeżychMiód podgrzewamy, aż się rozpuści i wtedy dodajemy do niego przyprawy (najlepsze własnej roboty). Mąkę, cukier i sodę mieszamy na stolnicy, a następnie dodajemy miód. Dodajemy jajko, masło (pokrojone w kostkę) oraz wkruszamy drożdże. Wyrabiamy ciasto do uzyskania plastycznej masy. Ciasto wałkujemy na grubość 8mm (ważne by ciasto nie było za cienkie, wtedy pierniki będą twarde), wykrawamy upragnione kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 10 minut. Po wyjęciu z pieca powinny być miękkie. Jak ostygną ozdabiamy w dowolny, ulubiony przez nas sposób.Smacznego!
