Wykonanie
Niektórzy z Was pewnie już od miesiąca, albo i dłużej wyrabiają ciasto na pierniki. Są przepisy, w których ciasto musi odleżeć swoje, zanim wykroi się z nich pierniki, inne mówią, że po upieczeniu pierniki należy trzymać w metalowej puszce, bardzo długo by zmiękły... itd. Dzisiaj mam coś dla tych, którzy nie mają w zwyczaju tak szybko myśleć o świętach, albo dla tych co zwyczajnie nie mają czasu. Otóż moje pierniki można wykonać w Wigilię i będą miękkie, do zjedzenia od razu! Jednym słowem Pierniki dla Spóźnialskich!


Składniki:2 szklanki
mąki tortowej1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao (opcjonalnie)1 szklanka
cukru pudru25g
masła1 jajko2 łyżki
miodu2 łyżki
przyprawy do pierników25g
drożdży świeżych
Miód podgrzewamy, aż się rozpuści i wtedy dodajemy do niego
przyprawy (najlepsze własnej roboty).
Mąkę,
cukier i
sodę mieszamy na stolnicy, a następnie dodajemy
miód. Dodajemy
jajko,
masło (pokrojone w kostkę) oraz wkruszamy
drożdże. Wyrabiamy ciasto do uzyskania plastycznej masy. Ciasto wałkujemy na grubość 8mm (ważne by ciasto nie było za cienkie, wtedy pierniki będą twarde), wykrawamy upragnione kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 10 minut. Po wyjęciu z pieca powinny być miękkie. Jak ostygną ozdabiamy w dowolny, ulubiony przez nas sposób.Smacznego!

