ßßß
Składniki:Spód sernika:200 g ciasteczek owsianych z czekoladą4 łyżki masła orzechowego2 łyżki masłaCiasteczka kruszymy i mieszamy z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wykładamy na dno tortownicy 2 6 cm wyłożonej papierem do pieczenia oraz trochę na boki. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki.Masa serowa:250 g twarogu sernikowego250 g sera ricotta (można zastąpić twarogiem)250 g serka mascarpone 200 g kremowego słonego serka Philadelphia lub podobny3 łyżki mąki pszennej1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego5 jajek300 g białej czekolady2 łyżki cukru wanilinowegoPiekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Do miski wkładamy wszystkie sery (dobrze by były w temperaturze pokojowej) oraz z mąkę. Ucieramy mikserem przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie powoli dodajemy mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Następny etap: wbijamy kolejno jajka miksując wolno jakiś czas (15 sekund) po każdym dodanym jajku. Czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy lekko przestygnie łączymy z masą serową i cukrem wanilinowym. Tak otrzymaną masę wylewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 90 minut.Kuwertura:250 g gęstej kwaśnej śmietany 12%3 łyżki cukru pudruW misce mieszamy śmietanę z cukrem pudrem. Gdy sernik się upiecze rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarni i pozostawiamy sernik w środku przez 5 minut, następnie stopniowo otwieramy piekarnik by ostudzić sernik. Wyjmujemy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy będzie już zimny wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.Dekoracja:75 g solonych orzeszków ziemnych1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%1/4 szklanki brązowego cukru1/4 szklanki płynnego miodu1/4 szklanki masłaOrzeszki ziemne rozdrabniamy nożem. Resztę składników zagotowujemy w rondelku i gotujemy do czasu gdy sos będzie gęsty, następnie studzimy. Orzeszki mieszamy z 1/4 sosu i mamy gotową dekorację, układamy ją na wierzchu sernika. Pozostałą ilość sosu używamy do polania sernika na talerzu, w tym celu możemy sos podgrzać.SMACZNEGO!!!!!
