ßßß
ROGALIKI 'NIEMARCIŃSKIE'.Składniki na 60 małych rogalików:Masa (wykonać przed ciastem)6 łyżek masła20 czubatych łyżek tartej bułki2 płaskie łyżki ciemnego kakao2 białka2 szklanki wodyolejek migdałowy1 szklanka cukruW garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier i łyżkę wody, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy tartą bułkę, kakao oraz olejek migdałowy. Białka ubijamy na sztywno, następnie rzucamy je na zagotowaną wodę (2 szklanki) i mieszamy. Taką pianę dodajemy do masy kakaowej i łączymy składniki.Ciasto:1 kg mąki pszennej10 dag drożdży2 łyżki cukru1 szklanka mleka3 żółtka2 kostki margarynyNa blat wysypujemy mąkę w formie kopczyka, robimy w nim wgłębienie i umieszczamy tam żółtka i mleko. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, cukier, pokruszone drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego trójkąty: duże, małe- wedle uznania. Układamy na środku masę, zwijamy. Na blasze wyłożonej papierem, układamy rogale zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Przed wstawieniem do piekarnika, zwilżamy powierzchnię rogalików wodą. Pieczemy w 170- 180 stopniach, ile czasu? Ciężko powiedzieć, aż do zrumienienia rogalików. Po upieczeniu wyciągamy i ciepłe smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.Smacznego!
