Wykonanie
Po sporej przerwie i nieobecności wracam tutaj z wielką potrzebą gotowania i pisania. Miałam tę przyjemność wyjechać na urlop do Portugalii. Piękny
kraj, dobre jedzenie, świeże
ryby... Najadłam się ich za wszystkie czasy! Przyjemnie jest wyjechać gdzieś, gdzie jest cieplej niż u nas w Polsce, trochę trudniej jest po powrocie przyzwyczaić się do panującej aury. Ten post miałam napisać przed urlopem, ale nie zdążyłam, chciałam zaprezentować przepis z cyklu "przedurlopowe sprzątanie lodówki". Ze sprzątania lodówki wyszedł krupnik, tudzież zupa krupnikowo- warzywna ;)
Składniki:Tradycyjny krupnik:1/2 szklanki
kaszy mazurskiej (na 2 litry
wody)200-300 g
mięsa wieprzowego (
schab)2
marchewki2
pietruszki1/3
seleracebulaliść laurowy1-2 ziarna
ziela angielskiegopieprz,
sól,
pietruszkaDodatki, które wrzuciłam:warzywa z
mieszanki meksykańskiej (resztka)zamrożony
zielony groszek (z łupinkami)
śmietanka 30%Obieramy warzywa, wrzucamy je do garnka z
wodą, dorzucamy
kaszę i
mięso. Gotujemy zupę do czasu aż warzywa zmiękną, wtedy wyciągamy je, kroimy na drobne kawałki (oprócz
cebuli), i wrzucamy do garnka. Z
mięsem postępujemy tak samo. Doprawiamy wszystko
solą i
pieprzem, dorzucamy warzywa z mieszanki i
zielony groszek i gotujemy do miękkości warzyw i
kaszy. Na koniec wlewamy
śmietankę i posypujemy świeżą
natką pietruszki. Smacznego!