ßßß
Składniki:Tradycyjny krupnik:1/2 szklanki kaszy mazurskiej (na 2 litry wody)200-300 g mięsa wieprzowego (schab)2 marchewki2 pietruszki1/3 seleracebulaliść laurowy1-2 ziarna ziela angielskiegopieprz, sól, pietruszkaDodatki, które wrzuciłam:warzywa z mieszanki meksykańskiej (resztka)zamrożony zielony groszek (z łupinkami)śmietanka 30%Obieramy warzywa, wrzucamy je do garnka z wodą, dorzucamy kaszę i mięso. Gotujemy zupę do czasu aż warzywa zmiękną, wtedy wyciągamy je, kroimy na drobne kawałki (oprócz cebuli), i wrzucamy do garnka. Z mięsem postępujemy tak samo. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, dorzucamy warzywa z mieszanki i zielony groszek i gotujemy do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec wlewamy śmietankę i posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!
