ßßß
Składniki na blachę 20x30 cm:Biszkopt:3 jajka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej6 łyżek cukru¼ łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodając stopniowo żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-45 min. Przestygnięty biszkopt rozcinamy na dwie części.Masa :300 g wiórków kokosowych5 bułek mlecznych2,5 szklanki mlekaszklanka cukru1 opakowanie cukru wanilinowego250 g masłaZ bułek mlecznych wyciągamy miąższ i zalewamy szklanką zimnego mleka, odstawiamy na chwilę. Resztę mleka, 200 g wiórków, cukier wanilinowy oraz cukier zagotowujemy w rondelku. Dodajemy namoczone bułki i po zamieszaniu odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając po łyżce zimnej masy.Biszkopt przekładamy połową masy kokosowej, na którą układamy drugą część biszkoptu i ponownie smarujemy resztą masy kokosowej. Całość przykrywamy posypką ( 100 g wiórków, 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru- podsmażmy na patelni do zrumienienia wiórków).Smacznego!
