Wykonanie
Smak tego ciasta pamiętam z czasów, gdy byłam nastolatką i jeździliśmy z rodzinką na działkę poza miasto. Latem, kiedy ogród pełen był rozmaitych
owoców, piekliśmy codziennie ciasto ucierane z różnymi
owocami. Chyba każde się nadają. Jest to łatwe i szybkie ciasto nadające się do warunków
polowych, a mianowicie do pieczenia w prodiżu. Wczoraj upiekłam to ciasto, tak naprawdę nie pamiętam czy receptura jest identyczna, jak tamto sprzed lat, ale smak jest!!!! Dzisiaj zabrałam je do pracy, by podnieść
morale moich kompanów i osiągnęłam zamierzony cel . Lekko kwaskowy
rabarbar i odrobina
cukru pudru, mn iam.
Składniki:200 g
margaryny (
masła)1 szklanki
cukru4
jaja2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
mlekacukier wanilinowy600 g
rabarbarucukier puderRabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy formę, smarując margaryną/
masłem i posypujemy
mąką.Ucieramy
masło, powoli dodajemy
cukier i
cukier wanilinowy, następnie po jednym
żółtku. Dosypujemy przesianą z
proszkiem do pieczenia mąkę i wlewamy
mleko.
Białka ubijamy (lekko posolić). Delikatnie łączymy z masą. Przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojony
rabarbar. Pieczemy ok. 1 godzinę w rozgrzanym do 190 °C piekarniku. Przestudzony placek posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!
Przepis bierze udział w " Akcja
rabarbar - IV edycja".