ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z RABARBAREM.

CIASTO Z RABARBAREM.

nazwa

Wykonanie

Smak tego ciasta pamiętam z czasów, gdy byłam nastolatką i jeździliśmy z rodzinką na działkę poza miasto. Latem, kiedy ogród pełen był rozmaitych owoców, piekliśmy codziennie ciasto ucierane z różnymi owocami. Chyba każde się nadają. Jest to łatwe i szybkie ciasto nadające się do warunków polowych, a mianowicie do pieczenia w prodiżu. Wczoraj upiekłam to ciasto, tak naprawdę nie pamiętam czy receptura jest identyczna, jak tamto sprzed lat, ale smak jest!!!! Dzisiaj zabrałam je do pracy, by podnieść morale moich kompanów i osiągnęłam zamierzony cel . Lekko kwaskowy rabarbar i odrobina cukru pudru, mn iam.
Składniki:
200 g margaryny (masła)
1 szklanki cukru
4 jaja
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
cukier wanilinowy
600 g rabarbaru
cukier puder
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy formę, smarując margaryną/ masłem i posypujemy mąką.Ucieramy masło, powoli dodajemy cukier i cukier wanilinowy, następnie po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wlewamy mleko. Białka ubijamy (lekko posolić). Delikatnie łączymy z masą. Przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy ok. 1 godzinę w rozgrzanym do 190 °C piekarniku. Przestudzony placek posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w " Akcja rabarbar - IV edycja".
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2013/05/ciasto-z-rabarbarem.html