ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jak wszyscy to i ja ! Widzę pełno przepisów z rabarbarem, to dlaczego i ja czegoś nie zarobię ? : )) Taka pora roku, że w końcu pojawił się ten owoc, a może warzywo ? Ale do rzeczy, dzisiaj postanowiłam upiec baaardzo proste i bardzo szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Jest pyszne, a nakład pracy naprawdę jest niewielki. Jeżeli lubicie połączenie kwaśnego smaku rabarbaru i słodkiego ciasta to zapraszam !
o.
Składniki na blachę 35x23cm :
2,5 szkl. mąki
4 jajka
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 kostka margaryny do pieczenia 250g
3 łodygi rabarbaru (takie jak na zdjęciach)
Składniki na kruszonkę:
100g mąki
50g cukru lub cukru pudru
50 g margaryny
Składniki kruszonki mieszamy razem i rozcieramy masło z cukrem i mąką palcami do powstania grudek. Odstawiamy do lodówki.
Kostkę margaryny rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka i dodajemy cukry. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Kiedy z masy zrobi się puch, nadal miksując, dodajemy po trochu na zmianę mąkę i rozpuszczoną margarynę. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.
Układamy na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy do suchego patyczka ( u mnie około 30 min w temp. 180 stopni bez termoobiegu).
Smacznego !
Źródło:http://deliciousjourneyy.blogspot.com/2013/05/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html