Wykonanie
Jak wszyscy to i ja ! Widzę pełno przepisów z
rabarbarem, to dlaczego i ja czegoś nie zarobię ? : )) Taka
pora roku, że w końcu pojawił się ten
owoc, a może warzywo ? Ale do rzeczy, dzisiaj postanowiłam upiec baaardzo proste i bardzo szybkie ciasto z
rabarbarem i kruszonką. Jest pyszne, a nakład pracy naprawdę jest niewielki. Jeżeli lubicie połączenie kwaśnego smaku
rabarbaru i słodkiego ciasta to zapraszam !o.Składniki na blachę 35x23cm :2,5 szkl.
mąki4
jajka1 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego1 kostka
margaryny do pieczenia 250g3 łodygi
rabarbaru (takie jak na zdjęciach)
Składniki na kruszonkę:100g
mąki50g
cukru lub
cukru pudru50 g
margarynySkładniki kruszonki mieszamy razem i rozcieramy
masło z
cukrem i
mąką palcami do powstania grudek. Odstawiamy do lodówki.Kostkę
margaryny rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy
jajka i dodajemy
cukry. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Kiedy z masy
zrobi się puch, nadal miksując, dodajemy po trochu na zmianę
mąkę i rozpuszczoną
margarynę. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.
Układamy na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy do suchego patyczka ( u mnie około 30 min w temp. 180 stopni bez termoobiegu).
Smacznego !