Wykonanie
Zapewne każdy z Was wrócił kiedyś z pracy, bardzo głodny i bardzo zmęczony, z dylematem 'zjeść, czy odpocząć?' U mnie najczęściej pada 'zjeść', ale wybieram wtedy łatwą i mało pracochłonną potrawę. Staram się jednak, żeby nie było to jakieś tam byle co. Ostatnio zaglądam wieczorami do kuchni Jamiego Oliver'a, tak tylko by podpatrzeć, zainspirować się. Pokazuje on, że można przygotować pożywne danie dla kilku osób, nie spędzając w kuchni całego popołudnia. Nie dowierzam tylko, że można to zrobić w kilkanaście minut ;) Rezultatem kilku obejrzanych odcinków jest mój dzisiejszy obiad.

Składniki na 4 osoby:kubek
kaszy kuskusmieszanka warzywna (wedle uznania)4
filety z kurczakaziele angielskie sproszkowane
sól,
pieprzoreganoskórka z cytrynyoliwa z oliweksos tzatziki:
jogurt2
ogórki zielone2 ząbki
czosnkuFilety z kurczaka lekko rozbijamy, doprawiamy z obu stron
solą,
pieprzem i
zielem angielskim (tak by całe filety były nim obtoczone). Posypujemy
oregano i
skórką cytrynową. Smażymy z obu stron na
oliwie tak, był zewnątrz były dobrze wysmażone, ale w środku soczyste.
Ogórki obieramy i trzemy na tarce o dużym oczku. Wyciskamy
wodę z
ogórków, wrzucamy do miski. Dodajemy
jogurt i
czosnek z praski. Dodałam odrobinę
oregano. Solimy i
pieprzymy.Kubek
kuskus zalewamy dwoma kubkami wrzątku, solimy i czekamy aż
kasza wciągnie całą
wodę. W tym czasie podsmażamy warzywa i później wrzucamy je do
kaszy. Lubię kiedy są one lekko aldente.Na
kaszy układamy pokrojony
filet z kurczaka i w osobnej miseczce podajemy
sos tzatziki.

