Wykonanie

Oto wegańska wersja
chlebka bananowego . Pierwsza blacha rozeszła się migiem i szybko trzeba było szykować kolejną porcję. Wykonanie, jak to często u mnie bywa, jest banalnie proste. Wystarczą składniki, miska, łyżka i odrobina szczerych chęci. W mojej wersji kwaskowatość
porzeczek równoważy
gorzka czekolada, ale do przyrządzenia tego ciasta możecie użyć dowolnych
owoców lub zamienić je na
orzechy,
bakalie lub w ogóle zrezygnować z dodatków. Polecam bardzo!Składniki (forma 20x30):4 przejrzałe
banany średniej wielkości1 łyżka
soku z cytryny1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
oleju1 szklanka
porzeczek2 paski
gorzkiej czekolady, posiekanej drobnoWykonanie:
Mąki,
proszek do pieczenia,
cukier i
sól wymieszać w misce.
Banany i
sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać do niej
olej, wymieszać łyżką. Wsypywać suche składniki, cały czas mieszając.Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej
olejem i obsypanej
mąką. Na wierzchu ułożyć
porzeczki i posiekaną
czekoladę (lekko je docisnąć).Piec 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.Smacznego!