Wykonanie
Słoneczne kotlety na bazie królowej
kasz, mojej ulubionej jaglanej. Usmażyłam je w niedzielę, połowę zjadłam w domu a ostatnie 5 zabrałam do Poznania, z nadzieją, że umilą mi najpodlejszy z dni - poniedziałek. Podgrzane, maczane w pesto smakują wybornie. Przepis z pewnością powtórzę nie raz, zmieniając dodatki.Składniki (10 sztuk):3 szklanki rozgotowanej
kaszy jaglanej *1 średnia
marchewka, starta na tarce o grubych oczkach1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka mielonego
kminku1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka słodkiej wędzonej
papryki1 łyżeczka listków świeżego
tymianku1/2 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzuolej roślinny do smażeniaWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i chłodzić w lodówce 30 min.Po tym czasie z masy uformować małe kotleciki, które należy usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z
olejem. Smażyć kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.Smacznego!(inspiracja Food
Porn, Vegan Style)
