Wykonanie

Do
ciastek owsianych wszelkiego rodzaju pałam szczerym i gorącym uczuciem. Jakiś czas temu dużą furrorę wywołały bardzo chrupiące
ciastka owsiane ze
słonecznikiem (świetnie smakują z lemon
curdem!), a teraz muszę przyznać, że chyba znalazłam dla nich godnego zastępcę, owsiane z suszonymi
wiśniami i
gorzką czekoladą. Pierwszy raz użyłam do wypieku suszonych
wiśni, świetna sprawa. Jeśli nie możecie ich dostać, zastąpcie
suszoną żurawiną. I pamiętajcie, im
czekolada bardziej gorzka, tym lepsza :-).Składniki:200 g miękkiego
masła1 szklanka
brązowego cukru3
jajka1 łyżka
cukru waniliowego3 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
mąki owsianej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cynamonu150 g suszonych
wiśni100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej (najlepiej 85%)Wykonanie:Miękkie
masło i
cukry ubijać, aż całość stanie się kremowa i puszysta (ok. 5 min.). Cały czas miksując, wbijać po jednym
jajku.Wymieszać
płatki owsiane,
mąkę,
cynamon,
proszek do pieczenia i
sodę. Dodać do masy jajecznej suche składniki i miksować tylko do połączenia (ok. 15 s.). Wsypać suszone
wiśnie i
czekoladę, wymieszać łyżką.Z ciasta formować kulki, nieco większe od
orzechów włoskich, spłaszczyć je i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 190 stopniach 0k. 15 minut, aż
ciastka się zezłocą.Smacznego!(na podstawie przepisu Marthy Stewart)
