ßßß
Robienie pierniczków jest oczywiście przyjemne, ale niestety bardzo pracochłonne. Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy lubią korzenne miękkie ciasteczka, ale nie mają czasu lub zapału na wyrabianie i chłodzenie ciasta oraz na wycinanie i dekorowanie ciasteczek. Dyniowe pierniczki wyrabiamy mikserem i wykładamy na blachę za pomocą łyżki. Po upieczeniu stają się okrągłe, puszyste i pachnące przyprawami. Awaryjny przepis bożonarodzeniowy, pierniczki dla leniwych, ciasteczka na ostatnią chwilę- oto one! :)Składniki:300 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżeczki przyprawy piernikowej2 łyżeczki cynamonu110 g masła250 g puree z dyni*300 g brązowego cukrucukier waniliowy1 jajko*Jak zrobić puree z dyni?http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.htmlPrzygotowanie:1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Dodać puree z dyni, zmiksować na gładką masę.2. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, cynamonem, przyprawą piernikową, dodawać porcjami do masy dyniowej, cały czas miksując.3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, po jednej łyżce ciasta wykładać na blachę w sporych odstępach, lekko wygładzić wierzch i wyrównać krawędzie ciastek.5. Piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem).6. Wystudzone pierniczki można polukrować i ozdobić.