Wykonanie

Robienie pierniczków jest oczywiście przyjemne, ale niestety bardzo pracochłonne. Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy lubią korzenne miękkie
ciasteczka, ale nie mają czasu lub zapału na wyrabianie i chłodzenie ciasta oraz na wycinanie i dekorowanie
ciasteczek.
Dyniowe pierniczki wyrabiamy mikserem i wykładamy na blachę za pomocą łyżki. Po upieczeniu stają się okrągłe, puszyste i pachnące
przyprawami. Awaryjny przepis bożonarodzeniowy, pierniczki dla leniwych,
ciasteczka na ostatnią chwilę- oto one! :)Składniki:300 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
przyprawy piernikowej2 łyżeczki
cynamonu110 g
masła250 g puree z dyni*300 g
brązowego cukrucukier waniliowy1
jajko*Jak zrobić puree z dyni?http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.htmlPrzygotowanie:1. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym i
jajkiem. Dodać puree z dyni, zmiksować na gładką masę.2.
Mąkę wymieszać z
sodą, proszkiem,
cynamonem,
przyprawą piernikową, dodawać porcjami do masy dyniowej, cały czas miksując.3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, po jednej łyżce ciasta wykładać na blachę w sporych odstępach, lekko wygładzić wierzch i wyrównać krawędzie
ciastek.5. Piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem).6. Wystudzone pierniczki można polukrować i ozdobić.