ßßß Cookit - przepis na MIĘKKIE PIERNICZKI DYNIOWE

MIĘKKIE PIERNICZKI DYNIOWE

nazwa

Wykonanie

Robienie pierniczków jest oczywiście przyjemne, ale niestety bardzo pracochłonne. Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy lubią korzenne miękkie ciasteczka, ale nie mają czasu lub zapału na wyrabianie i chłodzenie ciasta oraz na wycinanie i dekorowanie ciasteczek. Dyniowe pierniczki wyrabiamy mikserem i wykładamy na blachę za pomocą łyżki. Po upieczeniu stają się okrągłe, puszyste i pachnące przyprawami. Awaryjny przepis bożonarodzeniowy, pierniczki dla leniwych, ciasteczka na ostatnią chwilę- oto one! :)
Składniki:
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
2 łyżeczki cynamonu
110 g masła
250 g puree z dyni*
300 g brązowego cukru
cukier waniliowy
1 jajko
*Jak zrobić puree z dyni?
http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.html
Przygotowanie:
1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Dodać puree z dyni, zmiksować na gładką masę.
2. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, cynamonem, przyprawą piernikową, dodawać porcjami do masy dyniowej, cały czas miksując.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, po jednej łyżce ciasta wykładać na blachę w sporych odstępach, lekko wygładzić wierzch i wyrównać krawędzie ciastek.
5. Piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem).
6. Wystudzone pierniczki można polukrować i ozdobić.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/12/miekkie-pierniczki-dyniowe.html