ßßß Cookit - przepis na SERNIK CZEKOLADOWO-KAWOWY

SERNIK CZEKOLADOWO-KAWOWY

nazwa

Wykonanie

Moja młodsza siostra poprzednią niedzielę zaczęła od tego sernika, a ściślej, jego trzech kawałków...
Przepis na to czekoladowe cudo z berlińskiej kawiarni Barcomi's Deli zauroczył mnie już jakiś czas temu na blogu White Plate . Zmodyfikowałam go nieco, amaretto zastąpiłam wiśniówką taty.
Krótko i na temat, kolejna obowiązkowa pozycja dla wszystkich koneserów serników i czekolady.
Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
s pód:
90 g mielonych sucharów
75 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych (wcześniej uprażonych)
60 g miękkiego masła
2 łyżeczki kakao
75 g stopionej ciemnej czekolady
masa:
200 ml śmietany (użyłam 18%)
3 łyżki mocnego zaparzonego espresso
3 łyżki Kakao
1/4 łyżeczki soli
470 g ciemnej czekolady, drobno pokrojonej
165 ml śmietany (użyłam 18%)
80 ml amaretto (zastąpiłam wiśniówką)
870 g sera Philadelphia (użyłam sera potrójnie zmielonego marki Piątnica)
200 g cukru
4 jajka
do polania wierzchu : dżem niskosłodzony z czarnych lub czerwonych porzeczek (cały słoik)
Wykonanie:
spód:
Wszystkie składniki zmiksować. Wylepić nimi spód tortownicy.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec 9 minut.
Zmniejszyć temp. do 180 st C, wyjąć tortownicę i przygotować:
Wierzch:
200 g śmietany, espresso, kakao i sól umieścić w garnuszku i delikatnie podgrzać, aż wszystkie składniki się połączą.
Dodać do ciepłej masy czekoladę, resztę śmietany i amaretto. Wymieszać (ale już nie gotować!).
W mikserze zmiksować ser, cukier i jajka. Kiedy masa będzie gładka, dodawać stopniowo masę czekoladową i miksować do połączenia się składników.
Masę wlać na podpieczony spód i piec 60 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić w nim sernik.
Przed podaniem powinien odstać minimum 4 godziny.
Dżem porzeczkowy delikatnie podgrzać i polać nim wierzch. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/10/sernik-czekoladowo-kawowy.html