Wykonanie

Moja młodsza siostra poprzednią niedzielę zaczęła od tego sernika, a ściślej, jego
trzech kawałków...Przepis na to
czekoladowe cudo z berlińskiej kawiarni Barcomi's Deli zauroczył mnie już jakiś czas temu na blogu White
Plate . Zmodyfikowałam go nieco,
amaretto zastąpiłam
wiśniówką taty.Krótko i na temat, kolejna obowiązkowa pozycja dla wszystkich koneserów serników i
czekolady.Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):s pód:90 g mielonych sucharów75 g zmielonych
migdałów lub
orzechów laskowych (wcześniej uprażonych)60 g miękkiego
masła2 łyżeczki
kakao75 g stopionej ciemnej
czekoladymasa:200 ml
śmietany (użyłam 18%)3 łyżki mocnego zaparzonego
espresso3 łyżki
Kakao1/4 łyżeczki
soli470 g ciemnej
czekolady, drobno pokrojonej165 ml
śmietany (użyłam 18%)80 ml
amaretto (zastąpiłam
wiśniówką)870 g
sera Philadelphia (użyłam
sera potrójnie zmielonego
marki Piątnica)200 g
cukru4
jajkado polania wierzchu :
dżem niskosłodzony z czarnych lub czerwonych
porzeczek (cały słoik)Wykonanie:spód:Wszystkie składniki zmiksować. Wylepić nimi spód tortownicy.Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec 9 minut.Zmniejszyć temp. do 180 st C, wyjąć tortownicę i przygotować:Wierzch:200 g
śmietany,
espresso,
kakao i
sól umieścić w garnuszku i delikatnie podgrzać, aż wszystkie składniki się połączą.Dodać do ciepłej masy
czekoladę, resztę
śmietany i
amaretto. Wymieszać (ale już nie gotować!).W mikserze zmiksować
ser,
cukier i
jajka. Kiedy masa będzie gładka, dodawać stopniowo masę
czekoladową i miksować do połączenia się składników.Masę wlać na podpieczony spód i piec 60 minut.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić w nim sernik.Przed podaniem powinien odstać minimum 4 godziny.
Dżem porzeczkowy delikatnie podgrzać i polać nim wierzch. Odstawić do zastygnięcia.Smacznego!

