Wykonanie

Mokry i bardzo prosty w przygotowaniu murzynek. Kilka kawałków podałam polane kwaśnym lukrem
wiśniowym (ten kolor!), a część dodatkowo przełożyłam
dżemem o tym samym smaku, i właśnie ta wersja smakowała mi najbardziej.Ciasto możecie upiec również bez
wiśni, po upieczeniu przełożyć dowolnym
dżemem i posypać
cukrem pudrem, jak tradycyjny murzynek.Składniki:1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka120 g
masła2 łyżki
kakao2 szklanki
mąki2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
wiśni bez pestek (świeże lub mrożone) na
lukier :
sok wiśniowy i
cukier puderdo posypania :
płatki migdałowe, granola, ulubione pestkiWykonanie:
Cukier,
mleko,
kakao i
masło umieścić w garnku i zagotować, co jakiś czas mieszając. Ostudzić.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
jajka rozbełtać widelcem w szklance. Do
kakaowej, ostudzonej mieszanki dodać
jajka, zmiksować. Dodawać stopniowo
mąkę, cały czas mieszając.Surowe ciasto przełożyć do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane
masłem), na wierzchu ułożyć
wiśnie. Piec 40-50 min. w 180 stopniach, do suchego patyczka.Z
soku wiśniowego i
cukru pudru ukręcić
lukier, polać nim ostudzone ciasto. Całość posypać granolą,
płatkami migdałowymi lub ulubionymi pestkami. Murzynka można również przekroić na pół i przełożyć
wiśniowym dżemem.Smacznego!