ßßß Cookit - przepis na Pissaladière

Pissaladière

nazwa

Wykonanie

Wielu ludzi myśli, że prowansalska p issaladière to taka francuska wersja włoskiej pizzy. Spód również wykonany jest z ciasta drożdżowego i sama nazwa brzmi podobnie. W rzeczywistości ta francuska tarta swą nazwę wzięła od pissala, czyli słonej rybnej pasty, którą pierwotnie dodawano do tej potrawy.
Dzisiaj spód pokrywa się najczęściej anchois, ja użyłam sardynek w marynacie z oliwy. Przepis Rachel Khoo, na którym bazowałam, to szybka wersja. Drożdżowe ciasto pokrywa się surową, pokrojoną cebulą, nie trzeba jej wcześniej smażyć. Do tego sardynki, czarne oliwki i świeży tymianek. Do pełni szczęścia brakowało mi jedynie kieliszka wytrawnego wina. Następnym razem to poprawię.
Składniki:
ciasto:
7 g suchych drożdży
90 ml wody, ciepłej
szczypta cukru
160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka świeżego tymianku
pół łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
nadzienie:
0,5 kg cebul, pokrojonych w cienkie krążki (użyłam czerwonych)
120 g sardynek w oliwie z oliwek (lub 8 anchois)
1 łyżka oliwy z oliwek + kilka kropli do skropienia
10 czarnych oliwek, bez pestek
Wykonanie:
Przygotuj ciasto: Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z cukrem. Resztę sypkich składników wymieszaj w misce. Wlej do niej rozpuszczone drożdże oraz oliwę, wymieszaj i przełóż na oprószony mąką blat. Zagniataj, aż ciasto będzie jedwabiście gładkie i lekko ciągliwe (ok. 5 minut).
Blachę do pieczenia posmaruj oliwą. Rozwałkuj ciasto do 3 mm grubości (kształt dowolny). Przełóż płat ciasta na blachę, na brzegach lekko podciągnij je w górę. Posmaruj oliwą i odstaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozłóż na cieście cebulę i sardynki. Delikatnie skrop wierzch oliwą i piecz 20-25 minut, aż spód dobrze się przyrumieni. Wyjmij je z piekarnika i na wierzchu rozłóż oliwki. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/03/pissaladiere.html