ßßß Cookit - przepis na SŁONECZNA JAGLANKA NA MLEKU KOKOSOWYM

SŁONECZNA JAGLANKA NA MLEKU KOKOSOWYM

nazwa

Wykonanie

Śniadanie to dla mnie najświętszy posiłek pod Słońcem. Najczęściej jem owsiankę lub granolę z jogurtem, zawsze na słodko.
Ostatnimi czasy dość głośno zrobiło się o wspaniałych właściwościach kaszy jaglanej. Odkwasza organizm, obfituje w witaminy z grupy B, zawiera rzadko występującą krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na stawy, wygląd skóry, włosów i paznokci, n ależy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych, a przy tym dostarczających sporej dawki energii w postaci węglowodanów złożonych; m ożna by tak wymieniać bez końca. Jednym słowem, idealna propozycja śniadaniowa! Postanowiłam więc częściej płatki owsiane zastępować kaszą jaglaną, na początek, powiedzmy raz w tygodniu. Jest tylko jeden mały problem... Zwykła jaglanka na mleku krowim średnio przypadła mi do gustu, o tej gotowanej na wodzie już nie wspominając. Naprawdę lubię orzechowy posmak kaszy jaglanej, ale jaglanka sama w sobie nic a nic nie przypomina mojej ukochanej owsianki. Co teraz? Postanowiłam kombinować dalej. I tak o to przyrządziłam jaglankę na mleku kokosowym i już wiedziałam, że to jest to :-) Kremowa, delikatnie kokosowa, pysznie pomarańczowa dzięki kurkumie i bardzo sycącą. Z pewnością znajdzie się dla niej miejsce w mojej porannej misce częściej niż raz w tygodniu.
Składniki (4-5 porcji):
200 g kaszy jaglanej
400 ml mleka kokosowego
600 ml wody
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki miodu
3 strąki kardamonu (lub niecała łyżeczka mielonego)
skórka otarta z 1 cytryny
do podania: kawałki grejpfruta/pestki granatu, wiórki kokosowe uprażone na suchej patelni
Wykonanie:
W garnku umieścić kaszę, mleko kokosowe, wodę, miód, szczyptę soli, skórkę cytrynową i kardamon. Przemieszać, zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu, ok. 20 min., aż kasza jaglana będzie miękka.
Gotową jaglankę podać z grejpfrutem i prażonymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
(niektóre informacje odnośnie kaszy jaglanej pochodzą z Gotuj Zdrowo, gorąco zapraszam do przeczytania całego artykułu klik)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/03/jaglanka-na-mleku-kokosowym.html