Wykonanie

Śniadanie to dla mnie najświętszy posiłek pod Słońcem. Najczęściej jem owsiankę lub granolę z
jogurtem, zawsze na słodko.Ostatnimi czasy dość głośno zrobiło się o wspaniałych właściwościach
kaszy jaglanej. Odkwasza organizm, obfituje w witaminy z grupy B, zawiera rzadko występującą krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na stawy, wygląd skóry, włosów i paznokci, n ależy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych, a przy tym dostarczających sporej
dawki energii w postaci węglowodanów złożonych; m ożna by tak wymieniać bez końca. Jednym słowem, idealna propozycja
śniadaniowa! Postanowiłam więc częściej
płatki owsiane zastępować
kaszą jaglaną, na początek, powiedzmy raz w tygodniu. Jest tylko jeden mały problem... Zwykła jaglanka na
mleku krowim średnio przypadła mi do gustu, o tej gotowanej na wodzie już nie wspominając. Naprawdę lubię
orzechowy posmak
kaszy jaglanej, ale jaglanka sama w sobie nic a nic nie przypomina mojej ukochanej owsianki. Co teraz? Postanowiłam kombinować dalej. I tak o to przyrządziłam jaglankę na
mleku kokosowym i już wiedziałam, że to jest to :-) Kremowa, delikatnie kokosowa, pysznie pomarańczowa dzięki
kurkumie i bardzo sycącą. Z pewnością znajdzie się dla niej miejsce w mojej porannej misce częściej niż raz w tygodniu.Składniki (4-5 porcji):200 g
kaszy jaglanej400 ml
mleka kokosowego600 ml
wody1/2 łyżeczki
kurkumy2 łyżki
miodu3 strąki
kardamonu (lub niecała łyżeczka mielonego)skórka otarta z 1
cytrynydo podania: kawałki grejpfruta/pestki
granatu,
wiórki kokosowe uprażone na suchej patelniWykonanie:W garnku umieścić
kaszę,
mleko kokosowe,
wodę,
miód, szczyptę
soli,
skórkę cytrynową i
kardamon. Przemieszać, zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu, ok. 20 min., aż
kasza jaglana będzie miękka.Gotową jaglankę podać z
grejpfrutem i prażonymi wiórkami kokosowymi.Smacznego!(niektóre informacje odnośnie
kaszy jaglanej pochodzą z Gotuj Zdrowo, gorąco zapraszam do przeczytania całego artykułu klik)
