ßßß Cookit - przepis na MINISERNICZKI Z AGRESTEM NA KORZENNYM SPODZIE

MINISERNICZKI Z AGRESTEM NA KORZENNYM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis rozgrzewający, bo i pogoda iście listopadowa. Przygotowanie miniserniczków zajmuje mniej niż 10 minut, a do przyrządzenia masy serowej nie użyłam miksera. Młody, bardzo kwaśny agrest rewelacyjnie współgra z mocno korzennym spodem. Serniczki polałam czekoladą z orzechami arachidowymi, przyjemnie chrupały.
Składniki (na 12-14 sztuk):
120 g ciastek owsianych (użyłam Złotokłosych)
1,5 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
0,5 kg sera
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1łyżka kremówki
1 czubata łyżka mąki pszennej
ziarna z połowy laski wanilii (można zastąpić cukrem lub ekstraktem waniliowym)
200 g agrestu
50 g ulubionej czekolady
Wykonanie:
Ciasteczka rozgnieść (zrobiłam to palcami), wymieszać z cynamonem i imbirem. Całość wysypać na dno papilotek.
Ser wymieszać z jajkami, cukrem, kremówką, ziarenkami wanilii i mąką. Masę serową nałożyć do papilotek, na wierzch każdego serniczka wyłożyć po 4-5 kulek agrestu.
Miniserniczki piec w 180 stopniach ok. 40 min., wystudzić i schłodzić w lodówce min. 1 h. Przed podaniem polać ulubiona czekoladą roztopiona w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/06/miniserniczki-z-agrestem-na-korzennym.html