Wykonanie

Tę babkę pierwszy raz przygotowałam rok temu, zasmakowała nam na tyle, że dziś upiekłam ją znów, z jedną zmianą- podwoiłam porcję. Ciasto jest niesamowicie mokre, aromatyczne, a polewa... polewa to czysta poezja! Autorka przepisu nazwała ją ekspresową, więc jeśli ktoś nie ma jeszcze gotowej baby wielkanocnej, ten przepis jest dla Was.Z racji tego, że już jutro Wielkanoc, chciałabym życzyć wszystkim smacznych Świąt! I nie przejedźcie się zbytnio :-)Składniki (na formę o pojemności 1 , 5 l, ja podwoiłam porcję i piekłam w formie 3l): na babkę:130 g
białej czekolady, połamanej na kosteczki80 g
masła, pokrojonego w kostkę8 łyżek
cukru3
jajka, oddzielone
żółtka od
białek40 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g zmielonych
migdałów bez skórek*2 łyżeczki tartej skórki z
pomarańczy na polewę:150 g
białej czekolady1/3 szklanki
śmietanki kremowej UHT 30%1 łyżka
likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z
pomarańczy1 łyżeczka tartej skórki z
pomarańczyWykonanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć
białą czekoladę i
masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się
wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.Dodać
cukier i
żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia oraz zmielone
migdały. Wymieszać łyżką.Ubić pianę z
białek i połączyć z masą
czekoladowo -
migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z
pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.Przygotować polewę z
białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę, wlać
śmietankę i
likier lub
sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością
wody i mieszać aż
czekolada się roztopi i połączy ze
śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze
skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2 godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami
migdałów (lub tak jak ja, kurczaczkami z pianek marshallows :-)Smacznego!* Ja kupuję
płatki migdałowe i
mielę w młynku do
kawy lub blenderze( źródło przepisu- Kwestia Smaku)
