ßßß Cookit - przepis na PODUDZIA Z KURCZAKA W AZJATYCKIM SOSIE WARZYWNYM

PODUDZIA Z KURCZAKA W AZJATYCKIM SOSIE WARZYWNYM

nazwa

Wykonanie

Nie byłabym w stanie zdecydować się, którą kuchnię świata lubię najbardziej, ale szeroko pojęte smaki Azji na pewno są mi bliskie. Ten sos zgrabnie łączy chyba najbardziej charakterystyczne tajskie, chińskie i indyjskie smaki. Podudzia można zamienić na piersi z kurczaka, jednak wtedy mięso musi być smażone na oliwie i należy uważać, by filety nie stały się za suche (z podudziami jest łatwiej- są z reguły nieco tłustsze i bardziej soczyste). Sos jest dość łagodny, nie trzeba obawiać się mocnej pikanterii.
Składniki (na 3 porcje):
400 g podudzia z kurczaka, pokrojonego w kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 czerwona cebula, pokrojona w pióra
1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
1 młoda cukinia, pokrojona w talary
4 pieczarki, pokrojone na ósemki
1/3 szklanki pędów bambusa
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka tajskiego pikantnego sosu z orzechów arachidowym
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
szczodra garść orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
szczypiorek do posypania
sól do smaku
Składniki:
Kurczaka wrzucić na nagrzaną teflonową patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać czosnek, pastę curry, cebulę i pieczarki, smażyć na średnim ogniu 5 minut.
Na patelnię wlać pomidory, dodać cukinię, pędy bambusa, sosy i przyprawę 5 smaków, zmniejszyć ogień i całość dusić do czasu, aż warzywa zmiękną a sos się zagęści (10-15 minut). Całość doprawić solą do smaku.
Gotowy sos podawać z ryżem, posypany orzechami nerkowca i szczypiorkiem oraz w towarzystwie mieszanki sałat i kiełków polanych łagodnym winegretem.
Smacznego!
(przepis autorski)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/02/podudzia-z-kurczaka-w-azjatyckim-sosie.html