Wykonanie
Moja siostra Zuza jest ode mnie starsza o dwa lata, dodatkowo łączy nas fakt, że dni naszych urodzin oddalone są w kalendarzu zaledwie o jeden dzień. Na wspólną uroczystość przygotowywane były zawsze dwa
torty. Jednak w tym roku chciałam stworzyć coś innego, nadzwyczajnego- wymarzyłam sobie tort piętrowy, koniecznie
czekoladowy!Tort jest wyśmienity, ciemne blaty
biszkoptu delikatnie nasączone
owocowym likierem i przykryte aksamitnym, lekkim kremem tak intensywnie
czekoladowym, jak tylko można sobie zamarzyć. Całość zwieńczona prażonymi
migdałami i
truskawką na torcie :-) Wszystko współgra ze sobą koncertowo. Zachęcam do bawienia się w konstruowanie piętrowych
tortów, to naprawdę proste, a robi wrażenie.Składniki*:10 jaj1,5 szklanki
cukru1,25 szklanki
mąki pszennej0,25 szklanki
kakao1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej na krem:500 g
serka mascarpone400 ml kremówki3 łyżki
brązowego cukru (użyłam trzcinowego dark muscovado)200 g
gorzkiej czekoladydodatkowo:70 g
płatków migdałowych przyrumienionych na suchej patelni i ostudzonych1/2 szklanki
owocowego likieru do nasączenia blatów (użyłam Sheridan's Berries)200 g
truskawek do ozdobyopcjonalnie- dodatkowe
truskawki do przełożenia
tortuWykonanie:Na początku należy przygotować
biszkopty.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki i
kakao wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja robię to na najniższych obrotach miksera).Ciasto wyłożyć do dwóch form. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasta wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Większy
biszkopt przekroić na 3 blaty, a mniejszy na 2.Teraz
pora na krem. Należy pamietać, by wszystkie jego składniki miały temperaturę pokojową, inaczej krem sie zwarzy!
Czekolady rozpuścić w kąpieli i co jakiś czas mieszając, całkowicie ostudzić.
Serek mascarpone umieścić w misce, łyżka po łyżce, cały czas mieszając, dodawać do niego
czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Powinien powstać puszysty, jednolity krem.Wszystkie blaty
biszkoptów skropić
likierem.Na pierwszy blat większego
biszkoptu nałożyć 1 cm warstwę kremu, przykryć 2 blatem, nałożyć 1 cm warstwę kremu, przykryć 3 blatem, boki i wierzch ciasta posmarować kremem. Na środku gotowej podstawy
tortu umieścić dolny blat mniejszego
biszkoptu, nałożyć na niego 1 cm warstwę kremu, przykryć 2 blatem i całość posmarować pozostałym kremem.Podstawę
tortu obsypać prażonymi
migdałami, górną część udekorować
truskawkami. Tort przed podaniem winien poleżeć w chłodnym miejscu min. 2 godziny, by smaki sobą przeszły. Trzymać w lodówce.* z powyższych składników wyjdą 2
torty o średnicy 20-22 cm. Ja piekłam w dwóch formach przeznaczonych do pieczenia ciast piętrowych, wyglądają tak)Smacznego!( przepis na
biszkopt pochodzi z moich wypieków, przepis na krem i pomysł mojego autorstwa)