ßßß Cookit - przepis na PODUDZIA KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PORAMI

PODUDZIA KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PORAMI

nazwa

Wykonanie

Kurczak otulony warzywami, nie ma z nim za dużo zachodu, wystarczy wszystko pokroić i wkładać w odpowiedniej kolejności. Sos bardzo przypadł mi do gustu, dzięki piwu ma głęboki, nietuzinkowy aromat. Sprawdzi się również, gdy musimy przygotować dobrą kolację w ciągu tygodnia, kiedy, jak wiadomo, czasu zawsze jak na lekarstwo. Wtedy można przygotować wszystko dzień wcześniej i tylko włożyć do piekarnika na godzinę przed przyjazdem gości. Szczęśliwcy, będą mieli zapewnione dodatkowe wrażenia węchowe!
Przepis Pascala Brodnickiego, znaleziony przez mamę w gazetce promocyjnej Lidla. Zdziwienie nie małe, ale jestem jak najbardziej na tak. Obok dokładnego przepisu znajdują się ceny wszystkich produktów (które dodatkowo w tym czasie są objęte promocją), całkowity kosztorys- ok. 19 , 99 zł- także przypadł nam do gustu.
Składniki ( dla 4 osób):
8 sztuk podudzia kurczaka (ok. 1 kg)
150 g suszonych pomidorów
3 średnie pory pokrojone w półplasterki
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 l jasnego piwa
3 duże, jasne cebule, pokrojone w piórka
ok. 80 ml oleju rzepakowego
30 g masła do smażenia
1 łyżeczka suszonej bazylii (dałam garść świeżej)
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Podudzia umyć, osuszyć. Mięso doprawić solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzać ok. 80 ml oleju, następnie dodać 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso z każdej strony, aż się pięknie zarumieni.
2. Cebulę pokroić w piórka, 2 posiekane ząbki czosnku rozetrzeć z solą. Wszystko odstawić.
3. Obsmażonego kurczaka wyłożyć na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlać do miseczki.
4. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, włożyć 10 g masła i przygotowany wcześniej czosnek oraz cebulę. Całość smażyć ok. minutę, po tym czasie dodać pokrojonego pora.
5. Podduszać wszystko na małym ogniu ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawić solą, dodać suszone pomidory i bazylię- wymieszać. Do garnka ponownie włożyć kurczaka , wlać piwo i przykryć pokrywką.
6. Wymieszać całość, pogotować przez minutę i wstawić do nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) lub 210 stopni ( góra-dół) piekarnika na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawić je na dodatkowe 15 minut.
7. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami ( u mnie dodatkowo surówka z kiszonej kapusty).
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/08/podudzia-kurczaka-z-suszonymi.html