Wykonanie
Kurczak otulony warzywami, nie ma z nim za dużo zachodu, wystarczy wszystko pokroić i wkładać w odpowiedniej kolejności. Sos bardzo przypadł mi do gustu, dzięki
piwu ma głęboki, nietuzinkowy aromat. Sprawdzi się również, gdy musimy przygotować dobrą kolację w ciągu tygodnia, kiedy, jak wiadomo, czasu zawsze jak na lekarstwo. Wtedy można przygotować wszystko dzień wcześniej i tylko włożyć do piekarnika na godzinę przed przyjazdem gości. Szczęśliwcy, będą
mieli zapewnione dodatkowe wrażenia węchowe!Przepis Pascala Brodnickiego, znaleziony przez mamę w gazetce promocyjnej Lidla. Zdziwienie nie małe, ale jestem jak najbardziej na tak. Obok dokładnego przepisu znajdują się ceny wszystkich produktów (które dodatkowo w tym czasie są objęte promocją), całkowity kosztorys- ok. 19 , 99 zł- także przypadł nam do gustu.Składniki ( dla 4 osób):8 sztuk podudzia
kurczaka (ok. 1 kg)150 g
suszonych pomidorów3 średnie
pory pokrojone w półplasterki2 posiekane ząbki
czosnku1/2 l
jasnego piwa3 duże, jasne
cebule, pokrojone w piórkaok. 80 ml
oleju rzepakowego30 g
masła do smażenia1 łyżeczka suszonej
bazylii (dałam garść świeżej)
sól,
pieprzWykonanie:1. Podudzia umyć, osuszyć.
Mięso doprawić
solą i
pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzać ok. 80 ml
oleju, następnie dodać 20 g
masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć
mięso z każdej strony, aż się pięknie zarumieni.2.
Cebulę pokroić w piórka, 2 posiekane ząbki
czosnku rozetrzeć z
solą. Wszystko odstawić.3. Obsmażonego
kurczaka wyłożyć na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlać do miseczki.4. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, włożyć 10 g
masła i przygotowany wcześniej
czosnek oraz
cebulę. Całość smażyć ok. minutę, po tym czasie dodać pokrojonego
pora.5. Podduszać wszystko na małym ogniu ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawić
solą, dodać
suszone pomidory i
bazylię- wymieszać. Do garnka ponownie włożyć
kurczaka , wlać
piwo i przykryć pokrywką.6. Wymieszać całość, pogotować przez minutę i wstawić do nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) lub 210 stopni ( góra-dół) piekarnika na 45 min. Jeśli
mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawić je na dodatkowe 15 minut.7. Podawać z ugotowanymi młodymi
ziemniakami ( u mnie dodatkowo surówka z
kiszonej kapusty).Smacznego!