Wykonanie
Propozycja dla fanów złocistego trunku (i nie tylko). Podudzia i pałki
kurczaka pieczone z
suszonymi pomidorami i
porem w sosie piwnym. Efektem są pyszne, soczyste kawałki
mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha!

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczeniaIlość porcji: 4

Składniki:8 kawałków podudzia lub pałek z
kurczaka100g
suszonych pomidorów1 duży
por2 ząbki
czosnku0,5 l.
jasnego piwa2 duże
cebuleOk. 50 ml
oleju rzepakowegoŁyżka
masłaPrzyprawy:
sól,
pieprz,
bazyliaKawałki
kurczaka myjemy i osuszamy. Obsypujemy
solą i świeżo mielonym
pieprzem. W brytfance rozgrzewamy
olej wraz z połową
masła. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany to układamy
mięso i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Kurczaka przekładamy na talerz, a nadmiar tłuszczu odlewamy.
Cebule kroimy w piórka, a dwa obrane i posiekane ząbki
czosnku rozcieramy w moździerzu z
solą. Do brytfanki dokładamy pozostałą część
masła,
czosnek roztarty z
solą oraz
cebulę. Całość smażymy. Białą część
pora tniemy w półplasterki i dorzucamy do brytfanki. Smażymy 2 minuty. Dorzucamy
suszone pomidory, doprawiamy
solą oraz łyżeczką
bazylii. Całość ponownie mieszamy. Dokładamy kawałki
kurczaka i zalewamy
piwem. Brytfankę zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy
mięso jest miękkie. Jeśli jest jeszcze twarde to pieczemy kilka minut dłużej. Jeśli natomiast jest miękkie to możemy zajadać. Smacznego.






