ßßß Cookit - przepis na Kawałki kurczaka w sosie piwnym

Kawałki kurczaka w sosie piwnym

nazwa

Wykonanie

Propozycja dla fanów złocistego trunku (i nie tylko). Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha!
Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka
100g suszonych pomidorów
1 duży por
2 ząbki czosnku
0,5 l. jasnego piwa
2 duże cebule
Ok. 50 ml oleju rzepakowego
Łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia
Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Obsypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. W brytfance rozgrzewamy olej wraz z połową masła. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany to układamy mięso i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Kurczaka przekładamy na talerz, a nadmiar tłuszczu odlewamy. Cebule kroimy w piórka, a dwa obrane i posiekane ząbki czosnku rozcieramy w moździerzu z solą. Do brytfanki dokładamy pozostałą część masła, czosnek roztarty z solą oraz cebulę. Całość smażymy. Białą część pora tniemy w półplasterki i dorzucamy do brytfanki. Smażymy 2 minuty. Dorzucamy suszone pomidory, doprawiamy solą oraz łyżeczką bazylii. Całość ponownie mieszamy. Dokładamy kawałki kurczaka i zalewamy piwem. Brytfankę zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Jeśli jest jeszcze twarde to pieczemy kilka minut dłużej. Jeśli natomiast jest miękkie to możemy zajadać. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/11/kawaki-kurczaka-w-sosie-piwnym.html