Wykonanie
Składniki / Ingredients:500 g
młodych ziemniaków / 500g young potatoes1 łyżka
soli / 1 tablespoon salt3 łyżki
oleju / 2 tablespoon oil2 łyżeczki
czosnku / 2 teaspoons garlic1 łyżeczka
koperku / 1 teaspoon dill1 łyżeczka
pietruszki / 1 teaspoon parsleyszczypta
tymianku / pinch of thyme
masło do wysmarowania formy / butter to grease the formSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 4
Ziemniaki trzeba dobrze umyć i osuszyć (nie obieramy ich).
Potem kroimy je na kawałki równej mniej więcej wielkości aby równomiernie się upiekły. Wkładamy je do miski i dodajemy
olej,
sól,
czosnek,
koperek,
pietruszkę oraz
tymianek. Wszystko dobrze mieszamy ze sobą. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
masłem. Następnie wykładamy
ziemniaki do formy i wkładamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika. Pieczemy je 40 minut .Smacznego!*****We good wash and dry potatoes (don't peel potatoes). Then, we cut potatoes into pieces equal to volume of size, so as to be evenly baked. We put potatoes into a bowl and add the oil, salt, garlic, dill, parsley and thyme. We mix all together
very well. We cover a form of baking paper and smear a butter. Then, we put the potatoes into a form and put in the preheated (200 degrees) oven. Bake them 40 minutes.Enjoy!