Wykonanie
Dieta bezglutenowa towarzyszy naszej rodzinie od wielu lat.Przebrnęliśmy przez jej różne aspekty, zahaczając zarówno o bardzorygorystyczną dietę Wiktora (syna Eli, brata Anki) wzbogaconą o jego nietolerancjęwiększości produktów (lista zakazów była bardzo długa. Widniały na niej m.in
nabiał z
mlekiem na czele,
jajka, większość
mięs, oczywiście gluten jak i...
herbata oraz wiele
owoców i warzyw), jak i o momenty zgrzeszenia i sięgnięcia po "zakazane
owoce" zwykle w postaci "ludzkich"
ciasteczek.Po latach walki z niedostępnością b/glutenowych produktów (w 2000 roku nie było ich na wyciągnięcie ręki a większość społeczeństwa wykazywała się
brakiem tolerancji dla... nietolerancji) i z trudnościami jakie stawia dieta m.in walka o stworzenie cienkiego jak pergamin ciasta na pierogi, idealnie wyrośniętego
pieczywa czy "podrobienie" sklepowych obiektów westchnień takich jak np. pączki czy pizza, odnalazłyśmy w tym kucharzeniu naszą ogromną pasję.Dziś z uśmiechem na ustach tworzymy dietetyczne i pyszne cuda.Dziś przekreślony kłos stawia nam wyzwania, którym podołamy metodą prób i błędów.Dziś mamy cały arsenał b/glutenowych, autorskich przepisów, którymi możemy udowodnić, że dietetyczne wcale nie znaczy gorsze czy mniej smaczne.Więcej o naszych rodzinnych nietoleracjach, alergiach i astmie:tutaj!Niezbędnik bezglutenowca:-
MĄKI -
-
AMARANTUS --
KASZA KUKURYDZIANA -- B/GLUTENOWE
PŁATKI OWSIANE -
-
MAKARONY --
ryżowe-
- bezglutenowe -
-
PŁATKI BEZGLUTENOWE -