Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam w prezencie od teściowej taki oto wynalazek garnuszek
ryżowy. Chciałam Wam opisać jego zastosowanie w naszym domu.Od Producenta:Oszczędzaj czas i energię dzięki gotowaniu, podawaniu i przechowywaniu
ryżu i innych produktów zbożowych w tym samym pojemniku.Jedyna w swoim rodzaju podwójna pokrywka sprawia, że nadmiar pary gromadzi się we wnęce górnej pokrywki w kształcie pączka i jest odprowadzany z powrotem do wkładu pokrywki.

Nie wymaga twojej uwagiNie marnuje energiiNie kipiNie mamy przyklejonego i przypalonego
ryżuMożna myć w zmywarkachMniej zmywaniaMożna serwować prosto na stółŁatwo podgrzaćPozostałości przechowujemy w lodówce w tym samym naczyniuLekki i nietłukącyWypłucz
ryż, chyba że instrukcje na opakowaniu mówią inaczej. Odmierz ok 75ml
ryżu na osobę (max 4 porcje) i wsyp do pojemnika. Dodaj zimną
wodę – dla
białego ryżu to 1,5 do 2 porcji
wody na jedną porcję
ryżu. W zależności od rodzaju
ryżu dostosuj ilość
wody na ilość
ryżu. Maksymalne wypełnienie pojemnika to 900ml. Oznaczenie ‘MAX’ jest widoczne po obu stronach pojemnika wewnątrz i zewnątrz. Gotując osolony
ryż, dodaj do czasu gotowania 2-4 minuty na 1 łyżeczkę
soli. Umieść zieloną wkładkę na pojemniku głównym stroną z podniesionymi brzegami do góry. Dopasuj uchwyty pokrywy z uchwytami pojemnika i zatrzaśnij je kierując ku dołowi. Umieść
Ryżowy Garnuszek w kuchence mikrofalowej. Aby ugotować
biały ryż dla 4 osób, nastaw kuchenkę na moc 800 watt na 8 do 12 minut (zgodnie z dołączoną instrukcją gotowania).I to wszystko, teraz można przygotować resztę dania – nie musisz pilnować gotującego się
ryżu, mieszać i uważać na wykipienie.Zawsze używaj rękawic kuchennych wyciągając pojemnik z kuchenki mikrofalowej.Moje wrażenia

Nigdy ale to nigdy nie udało mi się przygotować w nim
ryżu w ciągu wspomnianych 12 minut.... kilkukrotnie było to prawie 30 minut. Uważam że
ryż przygotowywany w tradycyjny sposób miałabym szybciej gotowy. W trakcie gotowania (po wspomnianych 12 minutach) trzeba wyciągnąć
Ryżowy garnuszek i sprawdzić czy
ryż już jest ok. Trzeba uważać bo pojemnik jest naprawdę gorący, a przy podnoszeniu żółtego wieczka wydostaje się ze środka mnóstwo gorącej pary. Później musiałam zamykać i pakować do mikrofali na kolejnych kilka minut. Jest to bardzo niewygodne, chyba że metodą prób i błędów ustalimy dokładny czas przygotowywania
ryżu i będziemy zawsze kupować taki sam. :)Czytałam że można w nim przygotowywać całe dania..... Typu zupy,
ryż z mięskiem itp może jak ktoś gotuje sam dla siebie a nie dla całej rodzinnej gromady to może i faktycznie. Na pewno nie dałabym takiego posiłku dzieciom. Czytałam że mikrofala zabija witamy w warzywach.... a
białka podczas rozpadu mogą wydzielać szkodliwe substancje.Z drugiej strony nie jestem zwolennikiem używania mikrofali do gotowania. Posiadam mikrofalę ale używam jej sporadycznie do szybkiego podgrzania.

Garnuszek ma bardzo ciekawy design, kolorystyka błękitno- żółta. Składa się z
trzech części. Część dolna największa, miseczka w której umieszczamy
ryż (
kaszę itp.) oraz
wodę. Z
boku ma widocznie zanaczony poziom do którego maksymalnie możemy umieścić produkty. Dwie pozostałe części służą do zamknięcia garnuszka. Posiadają one specjalne otwory z których wydostaje się para.

PodsumowującGotować
ryż,
kaszę jestem na TAK nie zawsze mamy czas, dobre rozwiązanie dla matek które nie mają możliwości co chwila latać do kuchni np. często jak gotuję mały się obudzi i mama musi mu dać jeść mikrofala po uprzednio ustawionym czasie się wyłączy i ryz się nie rozgotuje a niestety taki na gazie może ulec rozgotowaniu.Kupuję
ryż,
kaszę w woreczkach i jest mi łatwiej gotować tradycyjnieGotowanie w garnuszku
ryżowym zup, w szczególności dla dzieci jestem na NIE. Ja jestem tradycjonalistką wole gotować zupy tradycyjnie.Garnuszek ma jeszcze jedno ciekawe zastosowanie :) czasami używam dolnej części jako miski w trakcie przygotowywania innych posiłków :DCzy sama bym go kupiła RACZEJ NIECzy dam sobie bez niego radę JAK NAJBARDZIEJA wy jak uważacie? Taki gadżet jest potrzebny czy nie?tekst nie jest sponsorowany, a zdjęcie pierwsze i tekst oznaczony od producenta pochodzi ze strony internetowej Tupperware