Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
przyprawa warzywna 1 łyżek stołowych
maślanka 1 szklanek
mąka 500 gramówWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki ugotować i zmielić lub dobrze utłuc. Dodać
maślankę, przesianą
mąkę, doprawić przyprawą warzywną. Ciasto wyrobić na stolnicy, rozwałkować, formować owalne placki grubości 1 cm. Piec na blasze w kuchni opalanej drewnem. Podawać z
boczkiem,
masłem albo
bryndzą.Obecnie moskale pieczone są w piekarniku, w brytfannie wysmarowanej tłuszczem i krojone na porcje.Uwagi:
Maślankę można zastąpić kwaśnym
mlekiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Polska
Pieczywo weg.Potrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: