ßßß Cookit - przepis na Podhalańskie moskale

Podhalańskie moskale

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
przyprawa warzywna 1 łyżek stołowych
maślanka 1 szklanek
mąka 500 gramów
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki ugotować i zmielić lub dobrze utłuc. Dodać maślankę, przesianą mąkę, doprawić przyprawą warzywną. Ciasto wyrobić na stolnicy, rozwałkować, formować owalne placki grubości 1 cm. Piec na blasze w kuchni opalanej drewnem. Podawać z boczkiem, masłem albo bryndzą.
Obecnie moskale pieczone są w piekarniku, w brytfannie wysmarowanej tłuszczem i krojone na porcje.
Uwagi:
Maślankę można zastąpić kwaśnym mlekiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Pieczywo weg.
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10126/Podhalanskie-moskale